Élet-Stílus

Derbidömping Európában

Európa legveretesebb bajnokságainak mindegyikében lesz legalább egy kiugró mérkőzés. Spanyolországban a Barca-Sevilla, Angliában a Manchester United-Chelsea, Olaszországban a Roma-Juventus, míg Németországban a Bremen-Stuttgart emelkedik ki a kínálatból.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

A spanyol labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójának slágermérkőzését szombat este vívják: a Camp Nouban a tavalyi bronzérmes Sevilla vizitál. A hétközi Bajnokok Ligája-fordulót felemás eredménnyel zárták a csapatok: a 2006-os BL-győztes 3-0-s vereséggel küldte haza a Lyont, míg az UEFA-kupa védője szintén hármat kapott az Arsenal Stadiumban.

Ám nemcsak Juande Ramosnak kellett fejmosást tartania az öltözőben, ugyanis kiütéses siker ide vagy oda, a Barca sem volt meggyőző: s a sort ki mással mint Ronaldinhóval kell kezdeni. A brazil enervált futballjának eredménye (eredménytelensége) elsősorban akkor mutatkozott meg, amikor Frank Rijkaard az idény során nem először, lecserélte. Iniesta ugyanis legott gólpasszal kecsegtette Messit, s összességében a csapatjáték is feljavult, amikor a 2005-ös aranylabdás a padot melengette.

“Ez csak egy mérkőzés volt a sok közül, továbbra is keményen dolgozunk azért, hogy napról napra jobbak legyünk” – mondta Rijkaard a lefújás után, míg Messi a katalán Sportnak nyilatkozva hitet próbált önteni egykori pátyolgatójába, hangsúlyozván, hogy még mindig Ronaldinho a világ legjobbja. Lehet, a kis argentin csak szerénykedett.


Derbidömping Európában 1

Ronaldinho örvend második gólja után. 2006 október 17-én: Barcelona-Sevilla 3-1 (fcbarcelona.es)


A Sevilla mesterének az is okot adhat a bizakodásra, hogy az elmúlt szezonban háromból kétszer legyőzték a katalán sztárcsapatot. S a barcelonaiak emlékezetében nyilván a semleges pályán, Monte Carlóban lejátszott 2006-os Európai-szuperkupa találkozó is élén seb még – a Sevilla akkor 3-0-ra elgázolta a friss BL-győztest.

Bár az idény előtt kevesen vélték volna: a Villarreal-Murcia is rangadónak számíthat. Bár a „sárga tengeralattjáró” tavaly igencsak elsüllyedt, idén a Real elleni otthoni találkozótól eltekintve jó, és az UEFA-kupát is megnyugtató 4-1-el kezdték Forlánék. A listavezető Real Madrid a Valladolid otthonában próbálja megőrizni százszázalékos mérlegét.

Egy új éra: a bajnok és a kupagyőztes találkozik

Angliában a címvédő Manchester United és a 2005-ben, valamint 2006-ban bajnok Chelsea vasárnapi, manchesteri összecsapása lesz az angol labdarúgó Premier League hétvégi, 7. fordulójának fénypontja, a meccs külön érdekessége, hogy a londoniak immár hét közben távozott vezetőedzőjük, José Mourinho nélkül lépnek fel az Old Traffordon.

A nagy hiányzót még Sir Alex Ferguson, a bajnok sokat megélt szakvezetője is kalaplengetéssel búcsúztatta. Bár kettejük verbális összetűzései közismertek, a United tótumfaktuma szerint a Chelsea-vel épp a lelépési díjáról egyeztető (a források szerint 15 és 30 millió dukál a portugálnak) Mourinho nem csupán Londonban, hanem egész Angliában hiányozni fog.
„Bombasztikus volt, új, friss levegőt csempészett a labdarúgásunkba és én kifejezetten örültem, ha ellene vezethettem csapatomat. Nehéz dolga lesz annak, aki a helyébe lép, és ez az ember ma Avram Grant. A legjobbakat kívánom Josénak, és ki merem jelenteni, hogy mindenkinek hiányozni fog.”


Derbidömping Európában 2

Parázs jelenet a manchesteri kapu elõtt az FA-kupa 2007-es döntõjében (skeysports.com)



Az előző idényben ezüstérmes fővárosiak önmagukhoz képest gyengén kezdték a szezont, hat találkozójukból mindössze hármat nyertek meg, kétszer döntetlent játszottak, a tabellán pedig jelenleg csak az ötödik helyen állnak.

Eddig a rivális sem kényeztette el túlságosan szurkolóit, a mérlege ugyanolyan, mint a londoniaké, akiket azonban jobb gólkülönbségével megelőz, a negyedik pozíciót foglalja el. A hétközi Bajnokok Ligája-forduló az MU-nak sikerült jobban: 1-0-ra nyert a Sporting Lisboa otthonában, míg a Chelsea csupán egy döntetlenre volt képes a Stamford Bridge-en a norvég Rosenborg ellen.

Az éllovas Arsenal – amely szerdán 3-0-ra legyőzte az UEFA Kupa-győztes Sevillát a BL-ben – az újonc Derby Countyt fogadja a hetedik körben, míg a remekül rajtoló, második helyen álló Manchester City a Fulham vendége lesz.

Buffon szkeptikus


A Serie A-ban a 4. fordulóban lesz az első nagyobb „légyott”: az AS Roma a Juventus csapatát fogadja. A hazaiak remekül kezdték az idényt, eddigi öt találkozójukon – beleértve a Bajnokok Ligája- és kupamérkőzéseket – hibátlanok maradtak, ráadásul tíz gólt szereztek, és mindössze egyet kaptak.
„A győzelmek egyre inkább előre lendítik a csapatot” – mondta Luciano Spalletti, a fővárosiak trénere.

A másodosztályú száműzetésből egy év után visszatért Juventus ugyan két sikerrel kezdte a szezont, ám a múlt héten, hazai pályán nagy meglepetésre 1-0-s vereséget szenvedett az Udinesétől.
“Nincs semmi probléma, a keretünk tele van klasszisokkal, akik bármikor képesek eldönteni egy rangadót” – fogalmazott Cristiano Zanetti, a torinóiak középpályása.
A csapat talán legnagyobb klasszisa, Gigi Buffon ugyanakkor kerek-perec kijelentette, hogy a találkozónak nem a torinói klub az esélyese.
„A Roma a favorit, míg a Juve az a csapat, amelyiknek bizonyítania kell. Azért megyünk a fővárosba, hogy játszunk egy jót, aztán majd kiderül, mi sül ki belőle” – értékelt a világbajnok kapus a Rete Sport rádiónak.


Derbidömping Európában 3

A Juventust mindig teltház várja az Olimpicóban (asromaultras.com)


A címre esélyesek közül az Inter a Livornóhoz látogat, míg a BL-győztes AC Milan szombaton a Parmát fogadja.

Kahn hazatér

A Bundesligában a listavezető Bayern München látogat Hajnal Tamás csapatához, az újonc Karlsruhéhoz a német labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójában. A két együttes legutóbb az 1997/98-as szezonban találkozott egymással bajnoki mérkőzésen, akkor mindkét találkozó 1-1-es döntetlennel végződött, a bajor sztárcsapat kapujában pedig Oliver Kahn állt, akinek a mostani az utolsó szezonja, s nem utolsó sorban épp a Karlsruhe játékosaként robbant be a német futballba.

Hajnalék eddig várakozáson felül szerepeltek az élvonalban, a hatodik helyen állnak. Ebben főszerepet játszott a magyar válogatott középpályás is, aki már három gólt szerzett a szezonban, többek között neki volt köszönhető, hogy csapata megverte már a címvédő Stuttgartot és a kupagyőztes Nürnberget is. Dárdai Pál együttese, a tabellán ötödik Hertha BSC a negyedik Borussia Dortmundot fogadja, míg a Hannover (Huszti Szabolcs) a Bayer Leverkusent látja vendégül.


Derbidömping Európában 4

Vidám stuggarti szurkolók a tavalyi derbin: a VfB 3-2-re nyert (schw4ben.com)


A játéknap rangadóját Brémában vívják, ahol a tavalyi bronzérmes a címvédő Stuttgartot látja vendégül. Egyik csapat sincs kiugró formában, a Werder például legutóbb sima hármast kapott Dortmundban, igaz, a madridi Santiago Bérnabeuban már többet tettek le az asztalra Thomas Schaaf tanítványai. A Stuttgart Glasgowban kapott ki azonos eredménnyel (1-2), ám Gomezék voltak a pechesebbek, hisz az első félidőben 0-0-s állásnál féltucat ziccert rontottak. Az északiaknál továbbra is hiányzik egy „fél kezdőcsapat”: hátul Wome és Fritz, középen Frings, Borowski, elöl Carlos Alberto és Klasnic.

—-Hétvégi program—-

Primera División, 4. forduló:
Szombat:
20.00: Recreativo-Espanyol
22:00: Barcelona-Sevilla
Vasárnap
17:00: Almeria-Real Mallorca
17:00: Getafe-Deportivo
17:00: Levante-Bilbao
17:00: Real Betis-Valencia
17:00: Villarreal-Murcia
17:00: Zaragoza-Osasuna
19:00: Atlético-Santander
21:00: Valladolid-Real Madrid
Az élcsoport:
1. Real Madrid 9 pont (10-2), 2. Sevilla 6 (8-2, 2 mérkőzés), 3. Villarreal és Valencia 6 (4-5), 5. Barcelona 5 (3-1), 6. Murcia 5 (3-2)

Premier League, 7. forduló:
Szombat:
16:00: Arsenal-Derby County
16:00: Liverpool-Birmingham
16:00: Middlesbrough-Sunderland
16:00: Reading-Wigan
18:15: Fulham-Manchester City
Vasárnap:
14:30: Newcastle-West Ham
15:00: Aston Villa-Everton
16:00: Blackburn-Portsmouth
16:00: Bolton-Tottenham
17:00: Manchester United-Chelsea
Az élcsoport:
1. Arsenal 13 (10-4, 5 mérkőzés), 2. Manchester City 12 (5-2), 3. Liverpool 11 (11-2, 5), 4. Manchester United 11 (4-2), 5. Chelsea 11 (7-6), 6. West Ham 10 (8-3, 5)

Serie A, 4. forduló:
Szombat:
18:00: Udinese-Reggina
20:30: Milan-Parma
Vasárnap:
15:00: Roma-Juventus
15:00: Atalanta-Lazio
15:00: Cagliari-Palermo
15:00: Catania-Fiorentina
15:00: Empoli-Napoli
15:00: Livorno-Inter
15:00: Torino-Siena
20:30: Sampdoria-Genoa
Az élcsoport:
1. Roma 9 (7-0), 2. Inter 7 (5-1), 3. Napoli 6 (7-2), 4. Juventus 6 (8-4), 5. Milan 5 (5-2), 6. Fiorentina 5 (6-4)

Bundesliga, 6. forduló:
Péntek:
20:30: Bochum-Frankfurt
Szombat
15:30: Schalke-Bielefeld
15:30: Bremen-Stuttgart
15:30: Hamburger-Nürnberg
15:30: Hertha BSC-Dortmund
15:30: Cottbus- Wolfsburg
15:30: Rostock-Duisburg
Vasárnap
17:00: Hannover-Leverkusen
17:00: Karlsruhe-Bayern München
Az élcsoport:
1. Bayern München 11 (12-2), 2. Bielefeld 10 (11-8), 3. Frankfurt 10 (7-5), 4. Dortmund 9 (9-7), 5. Hertha BSC 9 (7-6), 6. Karlsruhe 9 (6-6)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik