Foci

Belgák tisztíthatják meg a magyar focit

mlsz (mlsz, csányi sándor, )
mlsz (mlsz, csányi sándor, )

Kiutaztunk a főváros szélére, hogy meghallgassunk egy, a végén kedélyessé alakuló, ám eredendően egy tragikus eredménysor utáni helyzetértékelésről szóló sajtótájékoztatót, a Magyar Labdarúgó Szövetség székházában.

Vélhetően sem az OTP-árfolyamok nem esnek, sem a politikusok népszerűségi mutatói nem emelkednek meg a Magyar Labdarúgó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóját követően. Az érintettek „kiosztják majd egymást”, és két nap múlva senki nem emlékezik semmire. Így van ez, jó ideje.

Már a 41-es villamoson találgattunk kollégámmal, ki lehet az új kapitány, holott ez a pozíció csak a jéghegy csúcsa, a magyar labdarúgásban sokkal fontosabb kérdések is vannak, mint a szövetségi kapitány személyére vonatkozó. Persze, érdekesnek mindenképp érdekes, hogy egyes pletykák szerint Henk ten Cate már a spájzban van, de legalábbis látták a városban, így ő lehet az egyik jelölt (mellette hét-nyolc külföldi aspiráns van, mint kiderült).

A Kánai úti MLSZ-székház különtermében annyi újságíró jelent meg, mint amennyi talán még továbbjutásunk esetén sem gyűlt volna össze. Fel is tettem magamnak a kérdést: mit keresünk mi itt? Nem az lenne a jogos lépés, ha senki nem jött volna el erre a tájékoztatóra? Nem az lenne az igazi kritika, ha egyfajta bojkottként a sportújságírás egy időre elfelejtené a magyar labdarúgás túlreprezentálását? Persze jól tudjuk, sokan élnek a magyar fociból a média szereplői közül is, és miután ez a sajtótájékoztató is úgy végződött, hogy az egyik vezető napilap évtizedek óta gyakorló szakírója, a Sport TV egyik szakkommentátora kedélyesen vigyorgott az őt megszólító MLSZ-elnök gondolata után, le is jegyezhetjük, hogy semmi sem fog változni ebben a tekintetben sem.


Sokan voltunk az MLSZ székházában
Fotó: MTI

Egy percig sem érződött a sajtótájékoztatón, hogy a kétszeres világbajnoki ezüstérmes, háromszoros olimpiai bajnok magyar nemzeti válogatott története legsúlyosabb, megalázó vereségét szenvedte el alig egy héttel ezelőtt. Ez is egy taktika, kétségtelen, és igazából el is hiszem, hogy az MLSZ egy több éves program közepén van, és az is tény, hogy nem Csányi Sándor a jobbszélső a válogatottban, Vági Márton pedig a söprögető. A történések azonban személyekhez köthetők. Vannak például olyan funkcionáriusok a szövetségben, akik hosszú-hosszú évek óta részesei a kudarcsorozatnak, és nyugodtan alszanak, minden bizonnyal.

Dr. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke persze értékelt. Szerinte a bukaresti 0-3-at és az amszterdami 1-8-at nem lehet megmagyarázni. A kapitány hibáin kívül el kell ismerni, Egervári Sándornak kisebb volt a merítési lehetősége a második szakaszban, hiszen Gera, Hajnal, Pintér, Juhász és Rudolf sem játszik már topbajnokságokban. Azt mondja, hitt abban a román meccsig, hogy lehet esélyünk a továbbjutásra, holott ELEVE a 2016-os Eb-kijutást ígérték biztosra. „Nem szeretném, ha az a vélekedés lenne uralkodó, miszerint a válogatott teljesítménye és az MLSZ munkája között korreláció van” – mondta, majd elkezdte sorolni az eredményeket – már ami a TAO-pénzek felhasználását, az infrastrukturális fejlesztéseket illeti.

Azt is közölte, az MLSZ átlátható, korrupciótól mentes, transzparens szervezet, ahol minden döntés nyilvános, és minden forinttal el tudnak számolni. Szavait úgy hangsúlyozta, hogy érezzük, ismer olyan kormányzati szervet, ahol ez nem így van.

Az elnök szerint – is – a magyar foci legnagyobb problémája a jól képzett edzők hiánya. Mikor átvették a szövetség irányítását, a helyzet olyannyira katasztrofális volt, hogy a tömegesen, irracionálisan kiadott pro licencek miatt fennállt a veszélye, hogy az UEFA visszaveszi a licenckiadási lehetőséget. Csányi Sándor és később Szalai László, az edzőképzés vezetője olyan elánnal sorolta az utánpótlás-nevelés nehézségeit, hogy ekkor elhittük, ebben tényleg lehet változás a későbbiekben. Csak azok a műhelyek kaphatnak támogatást a jövőben, ahol megfelelően, tiszta körülmények között, képzett edzők foglalkoznak a gyerekekkel. Csányi szerint az elfogadhatatlan, hogy egyes klubok akadémiái hatalmas állami, vagy MLSZ-forrásból szerzett összegeket kapnak, miközben a felnőtt csapatban alig vannak utánpótlásból érkező játékosok.

A szövetség egy belga céget, a brüsszeli egyetemhez kötődő Double Pass munkatársait kérte fel arra, hogy vizsgálja meg a magyar utánpótlás helyzetét, beleértve az akadémiai rendszereket, az MLSZ programjait, benne a személyi feltételeket is. Az elnök szerint a kimutatás végén személyi következményei is lehetnek a vizsgálatnak.
Szalai László emlékeztetett arra a valóban elképesztő tényre, hogy a magyar edzőképzés órarendjéből egy ideje hiányzik az élettan, az edzéselmélet, a pszichológia, a pedagógia, mint tantárgy. Ezek visszakerülnek majd oda, és ezentúl azoknak adnak diplomát, akik erre méltóak. Nem lesz előny, ha valaki 200-300 NB I.-es meccset játszott, mert az még nem garancia semmire.

Az elnök nem mondott le szerdán, bár felelősnek tartja magát a történtekért, mint ahogyan szerinte az MLSZ szervezetként is felelős a kudarcért. Ugyanakkor úgy véli, megfutamodna, ha lemondana. Ezzel együtt a mandátuma lejárta után semmi baja nem lenne azzal, ha távoznia kellene, még akkor sem, ha valóban hisz a jó magyar fociban, és semmi más nem motiválja, mint az, hogy jó legyen a magyar labdarúgás. Szalai Ádám mondandójának javával egyébként egyetértett, vasárnap a Schalke focistája jelezte neki, hogy kitárulkozna, ő ezt „engedélyezte” neki.

Függetlenül attól, hogy bombasztikus hírrel nem szolgált a sajtótájékoztató, azért Csányi Sándor mindenképpen „elviszi a napot” a szerdai sajtóban – remek hangulat kerekedett a teremben, ez tény. Amit ugyanis Kocsis Máténak, Wintermantel Zsoltnak és Deutsch Tamásnak üzent, ahogy mondani szokták, az érintettek nem teszik ki az ablakba.

„A magyar foci nagyon kellemes közeg, szinte levezetés ahhoz képest, amit a devizahitelesektől kapok, szívesem fogadom az építő kritikát és a nem építőeket is, bírom őket” – mondta, majd nem sokkal később szólt a „Twitter-huszárhoz”, Újpest polgármesteréhez és „az éppen elég témában hazudni képes” Fidesz-szóvivőhöz.

Hogy Csányi Sándor a földön jár és reálisan látja az MLSZ gazdasági helyzetét, jól jelezte az a tény, hogy a fenti pengeváltások mellett megjegyezte, a magyar labdarúgás fejlesztése a kormány támogatása mellett zajlik, az állam segítségével. (Mellesleg az 1-8 után neki telefonáló Orbán Viktorral kiegyensúlyozott a kapcsolata, mint megtudtuk.)

A sajtótájékoztató végére az ember elhitte, az elnök valóban hisz abban, amit elkezdett, és miután vaskos sajtó- és kiegészítő anyagot nyomtak a kezünkbe a székházból kifelé menet, az MLSZ nagyon szeretné, ha mi is hinnénk abban, amit tesznek és abban, hogy mindennek egyszer eredménye lesz.

Most ez nem könnyű.

Olvasói sztorik