Élet-Stílus

Nemcsak filmen öltek macskát

Két percig mutatják egy macska vízbefojtását, kínszenvedését abban a kisfilmben, amely a 38. Magyar Filmszemlén a kísérleti-és kisjátékfilm kategória díját nyerte el. A jelenet nem trükkfelvétel volt – írja a filmpont.hu.

Toepler Zoltán (álnevén Nicolaus Myslicki), az Álszent című film rendezője bevallotta, hogy az állat meghalt a film forgatása közben, a látott képek nem manipuláltak. Védelmére egyetlen dolgot tudott felhozni, miszerint az említett kis cica beteg volt, s „másnap amúgy is elaltatták volna”.

Az állatvédelmi törvény szerint „aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy a pusztulását okozza,…vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.”

A film a szöveg és kép formabontó használatáért, valamint egy szakrális téma szokatlan, újszerű feldolgozásáért kapott különdíjat a Filmszemlén.

A film egy szektavezetőről szól, aki paráznaságért kiközösíti a barátját, majd különös kapcsolatba kerül egy idős hölggyel, aki szerelemért cserébe megtanítja, hogy az ember hogyan jöhet rá álmában, hogy álmodik. A szektavezető álmaiban Istent keresi és rá is talál egy lakóház alagsorában – beszélgetésükből kiderül, hogy hősünk a bűnről sajátosan vélekedik, és ennek a vélelmének gyülekezeti tanításaiban, valamint személyes tanácsaiban hangot is ad. A gyülekezet többi, korrupt vezetője végül kiközösíti őt magát is.

Az Index felhívta Toepler Zoltánt, aki kérdésükre csupán annyit mondott a telefonban, hogy nem akar foglalkozni ezzel az üggyel, és hagyják békén. Tímár Péter filmrendezőt nem érték el, de a szintén zsűritag Hartai László, operatőr és rendezőt, az ELTE BTK filmelmélet szakának tanárát sikerült szóra bírniuk.

“Vihar egy pohár vízben” – minősítette a film és a macska megölése iránti médiaérdeklődést Hartai, aki szerint ennél sokkal fontosabb filmes ügyekről, a magyar filmművészet megújulásáról kéne inkább beszélnie a sajtónak. Hartai állítása szerint zsűritagként nem tudta, hogy valóban megölik a kismacskát a filmben, sőt most sincsenek erre vonatkozó információi.

“Zsűritagként nem egy bűncselekmény tényállását kellett megállapítanom, hanem egy film esztétikai értékeiről döntöttem” – tette hozzá Hartai, akiben állítólag fel sem merült, hogy a filmben bemutatott, brutális jelenet nem trükkfelvétel, hiszen egy fikciós filmben látottakat soha senki nem veszi komolyan.

“Ennek ellenére elítélem, ha tényleg megölték azt az állatot” – tette világossá álláspontját a zsűritag.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik