Élet-Stílus

Madárinfluenza: az első számú közellenség

A madárinfluenza a WHO szakemberei szerint az 1918-ban kitört spanyolnátha óta a világ legnagyobb járványügyi fenyegetését jelentheti. A vírus gyors terjedését bizonyítottan a vadludak okozzák, amelyek vándorlásuk során jelentős távolságokat képesek megtenni.

Az influenza századunk legváltozóbb és legismertebb betegsége. Kórokozói vírusok, melyek különböző típusai az állatvilágban és az emberek között is megbetegedést okoznak. Fertőzési mechanizmusa igen egyszerű, legtöbbször cseppfertőzéssel, nyállal terjed. Éghajlatunkon a téli, immunológiailag gyengébb időszakunkban könnyen áldozataivá válhatunk a rendszeresen megjelenő A vagy B variánsnak. Lefolyása általában nem súlyos, de könnyen okozhat szövődményeket. Jellemzője az igen gyors, esetenként robbanásszerű elterjedés és a gyakorta kialakuló szövődmények. Nagyobb járványok 30-40 évenként fordulnak elő, kisebb influenzajárványra azonban gyakorlatilag minden évben számítani kell.

Az influenzavírusnak három alaptípusa (A, B és C), ezeken belül több alfaja van. Az állatoknál és embereknél megbetegedést egyaránt okozó A típusba sorolható vírusok kiterjedt járványokat okoznak, speciálisan az emberi megbetegedésért felelős B vírus általában kisebb, lokális járványokat, míg a szintén emberi fertőzést előidéző C vírus pedig ritka, egyedi eseteket produkál.

A kezdetek

1997 decemberében Hongkongban 6 ember halt meg madárinfluenza következtében. Körülbelül 1,2-1,3 millió csirkét vágtak le, hogy megelőzzék a H5N1-es vírus járványszerű elterjedését.
Nagyjából azóta ismerjük a mostanra igen sikeresen terjedő kórokozót, a madárinfluenzát.
A vírus emberre nem veszélyes törzsei azóta Amerikában, Dél-Afrikában és Ázsiában okoztak kisebb-nagyobb problémákat, de járvánnyá gyakorlatilag sohasem szélesedtek az egyedi, elszigetelt esetek.

Mintegy 50 olyan állati vírus ismeretes, amely madarakban – ez legalább 50 fajt érint – kiválthatja a betegséget. A madárinfluenza a szárnyasoknál magas lázzal, a belső szervek vérzésével, az állat biztos pusztulásával jár. A betegség járványos megjelenése esetén a teljes érintett állatnépességet kiirtják, egyrészt állatgyógyászati, állatjárványtani okokból, másrészt, hogy megelőzzék egy emberi influenza-világjárvány kialakulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik