Élet-Stílus

December 16-án nyílik a Jövő Háza

December 16-án nyílik meg a Jövő Háza, egy olyan új intézménytípus első képviselője Magyarországon, amely ötvözi a múzeumot, a könyvtárat, az iskolát, a médiát és az internetet – jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

A Jövő Háza célja, hogy a fejlett országok „science” múzeumainak mintáját követve Magyarországon valósuljon meg Kelet-Közép-Európa XXI. századi tudományos, technikai és kulturális centruma, kiállítási intézménye. Itt a robbanásszerűen fejlődő informatikai, távközlési és médiatechnikákkal, a legígéretesebb tudományterületekkel, az emberiség XXI. századi életmódját meghatározó találmányokkal, újdonságokkal, trendekkel ismerkedhet a közönség.


Kipróbálható tudomány

A Jövő Háza mindenki számára hozzáférhetővé, kipróbálhatóvá és szórakozva elsajátíthatóvá teszi a tudomány és a technika, a művészetek legújabb eredményeit, a jövővel való találkozást az űrhajózástól a génkutatásig, az ökológiától a hírközlésig. A kiállítás anyagai, egyes egységei időszakonként cserélődnek, és új témákat, új ismereteket hoznak. A kiállítási programhoz előképként szolgálnak olyan közismerten sikeres komplexumok, mint a La Villette Párizsban, a Science Museum Londonban, a ZKM Karlsruhéban és az Ars Electronica Center Linzben.


A Millenáris Park területén lévő csarnokok korábbi állapotukban ilyen jellegű kiállítások megrendezésére alkalmatlanok voltak: tetőszerkezetük, fűtési és szellőztetési rendszerük elavult. A B csarnokban a Jövő Háza kiállítás építése 2005 júliusában kezdődhetett meg, amikor is közbeszerzési eljárás keretében választották ki a kivitelezőt. A december 16-án nyíló intézmény építésén 500 ember mintegy 550 000 munkaórát dolgozott. Az elmúlt 9 hónapban 50 kamionnyi áru érkezett a kiállítási csarnokba, a munkálatokhoz 220 tonna építőanyagot, 8500 méter kábelt és 5600 kilogramm festékanyagot használtak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik