Élet-Stílus

Dávid szerint milliárdokat költhetnek a pártok kampányra

Nincs politikai szándék a választási eljárásról szóló törvény módosítására - jelentette ki Dávid Ibolya csütörtökön egy televíziós műsorban.

“Itt politikai szándék nincs meg ahhoz, hogy ezt a törvényt megalkossuk, a politikai szándék mögött pedig az van, hogy öt-tízmilliárdokat lehessen elkölteni feketepénzekből a kampányban” – mondta az MDF elnöke a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Dávid Ibolya utalt arra, hogy immár harmadszor nyújtották be javaslatukat a választási eljárási törvény módosítására. Mint mondta, számára elfogadhatatlan, hogy a jogalkotók, amikor a maguk jogkövetéséről van szó, “menekülnek attól”, hogy olyan jogszabályt fogadjanak el, ami átláthatóságot, kiszámíthatóságot biztosítana.

Kovács Árpádnak, az Állami Számvevőszék elnökének megállapításaira hivatkozva rámutatott arra, hogy a jelenlegi szabályozás lehetőséget adhat a korrupcióra; bármelyik erő győz, az őt támogató csapat legalább a tízszeresét szeretné visszakérni annak az összegnek, amellyel segített egy pártot a kampányban.

Arra a kérdésre, az MDF “belefér-e” a pénzügyi keretbe, a pártelnök közölte: a kampányra költhető 386 millió forintba, amelyet törvényes keretek között ki lehet egészíteni, biztosan.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke a témával kapcsolatban – szintén a Nap-kelte műsorában – azt mondta: ha az MDF elnöke által említett összegnek a harmadát elkölthetnék, nagyon boldog lenne.

“Szerintem egyébként ilyen törvényi szabályozásra szükség van” – közölte a politikus a választási eljárásról szóló törvény módosításáról szólva, hozzátéve, hogy a következő ciklus elején ezt meg is kellene alkotni. Örülne annak, ha a szabályozás például erősen korlátozná a médiahirdetéseket – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz-kampány “kijön-e” a törvényben megszabott 386 millió forintból, a politikus azt mondta: maga a kampány igen, de a törvényi szabályozás hátulütője, hogy csak az számít kampánynak, ami a kampányidőszakban történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik