Élet-Stílus

Ang Lee meleg westernje kapta a legtöbb Arany Gloubsz-jelölést

A két egymásba szerető cowboyfiúról szóló Brokeback Mountain című romantikus amerikai film hét jelölést gyűjtött az Arany Glóbusz-díjra, amelyet az Oscar előfutárának tekintenek. Sir Anthony Hopkins életműért járó Cecil B. DeMille-díjat kap. A Sorstalanságot nem jeleölték.

A jelöléseket kedden jelentették be Beverly Hillsben. A hét jelölés között van a legjobb drámai alkotásnak, a legjobb drámai színésznek (Heath Ledger), a legjobb drámai színésznőnek (Michelle Williams) és a legjobb rendezőnek (Ang Lee) járó díj. A Brokeback Mountain a kritikusok kedvence: több bírálógárda dicséretét megkapta már.

A legjobb dráma díjára jelölték Az elszánt diplomata című thrillert, az egyesült államokbeli kommunistaüldözés időszakáról szóló Good Night, and Good Luck című alkotást, az Erőszakos múlt című gengszterthrillert és a Match Point című filmet is.

A legjobb musicalnek vagy vígjátéknak járó díjra jelölték a II. világháború idején Londonban játszódó Mrs. Henderson Presents című filmet, a kosztümös Büszkeség és Balítéletet, A producerek című musicalt, az egy válás történetét bemutató The Squid and the Whale című filmet és a Johnny Cash-ről szóló zenész életrajzi filmet, a Walk the Line-t.

A legjobb férfi mellékszereplőnek jelölték többek között George Clooney-t, aki katonát játszik a CIA terrorizmusellenes harcáról szóló Syriana című filmben, a Crashben szereplő Matt Dillont, Will Ferrellt (A producerek), Paul Giamattit (A remény bajnoka), és Bob Hoskinst (Mrs. Henderson Presents). A legjobb eredeti filmzenének járó díjra jelölték például a Syrianát, a King Kongot, a Brokeback Mountaint, a Narnia Krónikáit és az Egy gésa emlékiratait.

A külföldi filmek között két kínai, egy francia, egy palesztin és egy dél-afrikai alkotást engedett tovább a zsűri. Így szertefoszlott a remény a rangos kitüntetésre a Sorstalanság alkotóinak.

Az Arany Glóbusz-díjat a mintegy 90 tagú Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ítéli oda 13 filmes és 11 tévés kategóriában. A nyerteseket január 16-án jelentik be, öt nappal azelőtt, hogy befejeződik az Oscar-díjakat odaítélők szavazás útján való kiválasztása. Az Oscar jelöltjeit január 31-én jelentik be. Az Amerikai Filmakadémia díjait március 5-én adják át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik