Élet-Stílus

Száz magyar filmet digitalizáltak idén

Száz magyar játékfilmet és 590 heti híradót digitalizáltak az idén. A játékfilmek az egész korszak irányzatait, filmtípusait reprezentálja.

Gyürey Vera, a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNF) igazgatójának keddi sajtótájékoztatókiderült, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) és az NMF közös digitális felújítási programja 2005-ben indult, a játékfilmeket az 1945 és 1981 közötti időszakból válogatták, míg a heti híradót a hangos híradó megjelenésének évétől, 1931-től az 1944-ig terjedő korszakról adnak keresztmetszetet. A digitalizálás legnagyobb jelentősége, hogy biztosítja a széles körű hozzáférés és terjeszthetőség lehetőségét, emellett védelmet jelent az eredeti vagy felújított kópiáknak is.

A filmarchívum igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kiválasztott száz játékfilm elsősorban az egész korszak irányzatait, filmtípusait reprezentálja, s nagy rendező egyéniségeket vonultat fel. A kiválasztott híradók pedig egy olyan korszakot mutatnak be képileg, amelyről a mostani generációnak a könyvek mellett csak innen lehetnek benyomásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik