Élet-Stílus

Dupla Ghymes-karácsony

A szlovákiai magyarokból álló Ghymes együttes december 26-án és 27-én a Budapest Kongresszusi Központban ad immár hagyományosnak számító karácsonyi koncertet.

Az ünnepi koncerteken vendégként fellép Dörner György, a Budapesti Ifjúsági Kórus Gerenday Ágnes karnagy vezetésével, valamint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes (koreográfus: Kökény Richárd).

A Ghymes együttes 1984-ben alakult a Nyitrai Pedagógia Főiskolán. A hagyományos népi hangszerekhez – hegedű, brácsa, cimbalom, duda, bőgő, lant, koboz, tökcitera, tárogató – a szaxofon, a dob csatlakozott. Buják Andor, Pukkai Attila, Szarka Gyula és Szarka Tamás több népi hangszeren is játszik. A magyar, a közép- és kelet-európai népzenei elemekből táplálkozó „Ghymes-zene” azt keresi, hogy miben hasonlítanak az emberek egymáshoz, s nem azt, hogy miben különböznek. Ezért történhet meg, hogy a teljesen különböző kultúrájú emberek – például Japánban, Irakban, Finnországban, az Egyesült Államokban és Kanadában – meleg fogadtatásban részesítik az ott fellépő zenekart.

A Ghymes Smaragdváros című lemeze 2001 márciusában az európai világzenei toplista 11. helyéig jutott. A határon túli magyar együttesek között 2002-ben elnyerte a Magyar Rádió Emerton-díját, az Üzenet című albumuk a Mahasz Arany Zsiráf-díját érdemelte ki a legjobb hazai jazz/world music kategóriában. A Héjavarázs című, 2002-ben megjelent nyolcadik Ghymes-album alig három hónap alatt platinalemez lett. Ugyancsak platinalemez a Rege, a Smaragdváros, A nagy mesealbum, a Bennünk van a kutyavér és a Tűzugrás pedig aranylemez.

Az együttes 1999-ben Nyitott Európáért, 2001-ben Magyar Művészetért kitüntetést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik