Élet-Stílus

Programajánló szilveszterre: himnusz, pezsgő, tüzijáték

Már csak néhány óra és itt az év vége. Ez a kis idő arra elég, hogy átgondoljuk, hol töltjük 2005 utolsó óráit.

A Szilveszter hagyományosan a „Buli Napja”: minden sarkon lesz rendezvény, feltűnnek a sosem hallott nevű bálzenekarok, kivonul a nép az utcára, mindenkinél pezsgő, trombita, sokaknál illegális petárda. Vannak, akik nem szeretik a hideget meg a petárdát, de nekik sem kell otthon nézni a bugyuta tévéműsorokat.

„Utcabálról jött a hír…”

A „Budapesti Szilveszter” című rendezvény három helyszínen, a Vörösmarty téren, az Oktogonon és a Nyugati téren várja az illegális petárdadurrogtatókat, a trombitázókat meg a szabadtéri buli egyéb híveit. Már 30-án délután elkezdődnek a különböző zenés programok, de természetesen az óév utolsó napjára esnek a fő atrakciók.

31-én este nyolckor a Vörösmarty téren a Pege Quartett alapozza meg a hangulatot. Aki nem látott még didergő nagybőgőst, mindenképp ott a helye. Pegééket az időnként főnixmadárként
Programajánló szilveszterre: himnusz, pezsgő, tüzijáték 1

Janicsák István – asszonykórus nélkül

feltámadó Z’Zi Labor és az elmaradhatatlan asszonykórus követi, akik majd fennhangon éneklik, hogy „gimi-gimi-gimi honkitonkvumen”. Nyilván itt már szem és garat nem mardhat majd szárazon. Tizenegytől a a Beat Boksz nevű formáció nyomja a nosztalgia-utcabál talpalávalóját. Közben néhány percre megállnak, felhangzik a Himnusz, dörögnek a petárdák, pezsgősdugók, tüzijátékrakéták, zúgnak a trombiták és sípok, hogy mindenki ráeszméljen az újév eljövetelére.

Az Oktogonra leginkább a party-kedvelőket várják: különböző DJ-k nyomják délután öttől végkimerülésig. Annyi pihenőt hagynak a partizóknak, hogy ők is átéljék a Vörösmarty térnél már tárgyalt össznépi BUÉK-ozást.

Ebben nem lesz hiány a Nyugati téren sem. Caramel kezd, őt követi a kissé riasztó nevű Danubius Best Of zenekar, majd Krisz Rudi fűti tovább a hangulatot. Az év utolsó akkordját ezen a helyszínen Mester Tamás és együttese pengeti. Aztán Himnusz, pezsgő, tüzijáték, petárda, BUÉK, miegymás… Az újév első akkordját a Back II Back szállítja. Kétórásra tervezett koncertjük után, aki még maradna, megteheti, hiszen virradatig lehet itt is táncolni.

Az „állami szilveszteren” este nyolckor kezdődnek a szabadtéri
Programajánló szilveszterre: himnusz, pezsgő, tüzijáték 2

Bergendy István

koncertek. A Kossuth téren fellép – az ország legjobb bálzenekara – a Bergendy, illetve a Bolyki Brothers együttes és az Abrakadobra tűzzsonglőr-csapat. Este kilenc órától népszerű musicalekből hallgathat részleteket a Kossuth-szobor és a többi jelenlévő, majd Varga Zsuzsa énekel. Az év legvégét a Nox együttessel várhatjuk, éjfél után a Republic nyomja. Nulla óra előtt egy percig visszaszámlálás, majd Himnusz, pezsgő, tüzijáték, petárda, BUÉK, miegymás…

Van aki hidegen nem szereti

Nem kell megijedni a fázósoknak sem: kiváló fűtött helyek várják a
Programajánló szilveszterre: himnusz, pezsgő, tüzijáték 3

Hiperkarma

szilveszterezőket. Például az Almássy Téri Szabadidőközpont, ahol kedvenc programajánló-magazinunk, az Exit tart nagyszabású partit. A zseniális Hiperkarma zenekar, az éppen nemzetközi karrier felé kacsintgató Heaven Street Seven, a Jazzékiel és a Zagar gondoskodik arról, hogy ne feledjük az év végét.

Aki az alternatív zenék kedvelője, a Gödörben együtt busonghat a Balatonnal, táncolhat EF Zámbóékkal és DJ Onoffal. Az Erzsébet téren visszafogott szilveszteri iszogatás várható, sok cigivel és mélyenszántó gondolatokkal.

Nincs szilveszter Old Boys nélkül: ezúttal a Petőfi Csarnokba várja az örökzöld rock’n’roll banda a táncolnivágyókat. Az Old Boys példa rá, hogy a nagypapák és nagymamák is nyugodtan nekikezdhetnek rockizni…

A Hungexpo “B” pavilonjában a RETRObbanás című rendezvényen
Programajánló szilveszterre: himnusz, pezsgő, tüzijáték 4

Fenyő Miklós

a másik (a valódi) örökzöl r’n’r nagyapa, maga Fenyő Miklós is ott lesz. Fellép még két régi Hungáriás-harcostárs: Szikora Róbert és Novai Gábor. Itt lesz egy új csillag is, Gáspár Laci. Az est házigazdái a poptarisznyás B. Tóth László és az „ezt is elintézzük” Dévényi Tibi bácsi.

Különleges helyszínen különleges party várja a Gellért-hegy szerelmeseit. A Citadellán Bladerunnaz New Years Eve címmel a brit felhozatal dübörögteti, nyekergetteti a lemezjátszókat: a Bad Company, a Twisted Individual és DJ Lee. Talán még a Szabadság szobor is táncraperdül.

Bál van az Operában

Aki szereti a fényes bálokat, a nagyestélyiket, a sokfogásos
Programajánló szilveszterre: himnusz, pezsgő, tüzijáték 5

Operaház. Akik nem jutnak be, kintről álmodozhatnak.

vacsorákat és tudott jegyet szerezni, az az Operában búcsúztatja az óévet. Aki nem tudott szerezni jegyet, de az Oktokontól épp a Vörösmarty tér felé tart, nagyméretű kivetítőn nézheti meg, mi zajlik odabenn. A látványosság mellett zenével, forralt borral és sült gesztenyével is várják az arrajárókat.

Az újév első hajnala

Mondják, hogy azt fogjuk tenni egész évben, amit január elsején. Nem hiszünk ugyan babonáknak, de biztos, ami biztos: ha már vége mindenhol a bulinak, menjünk ki a Hajógyári szigetre, ott az Events Hallban még rázhatunk, pöröghetünk egy utolsót.

Így talán a nyakunkba kapott 2006 sem ígérkezik majd olyan nehéznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik