Élet-Stílus

Nem buli a szilveszteri parti

Míg pár éve december közepén már nemigen lehetett szilveszteri vacsorára helyet foglalni az éttermekbe, addig kis körképünkből kiderül, hogy idén több vendéglátóhely ki sem nyit szilveszter éjszaka.

A régi szilveszteri bulik szokása a menüvel járó malacsülttel, a lencsefőzelékkel a pezsgődurranással és a tombolával alighanem változóban van. Ehelyett kisebb baráti társaságok inkább kibérelnek egy vendéglátóipari egységet. Sokan pedig az utcán köszöntik az újévet, de azért találtunk olyan helyet is, ahol még él a szilveszteri vacsora tradíciója.

Első pár telefonunkkal mindjárt árnyékra vetődtünk. A leginkább a tehetősebb fiatal menedzserek által látogatott óbudai Leroyban, a középkori ételeiről és enteriőrjéről híres lovagi Lancelot étteremben, valamint a romkocsmái és kávézói miatt népszerű Szimpla kertben ugyanis azt a választ kaptuk, hogy zárva tartanak szilveszter éjszaka.

Átalakuló szokások

Gauder Márk, a Szimplát üzemeltető társaságok egyik ügyvezető igazgatója a FigyelőNetnek elmondta, hogy korábban ők is próbálkoztak szilveszteri programokkal, de ezek nem voltak különösebben sikeresek. Ehelyett már inkább pihenésre használják ki az ünnepnapot. Gauder úgy látja, hogy átalakulóban vannak a szilveszteri buli szokásai és ma már inkább az jellemző, hogy a baráti társaságok kibérelnek egy helyet, és nem szilveszteri menükre fizetnek be. Persze ennek is vannak hátulütői. Személyzet nélkül a biztonsági szempontok miatt csak a legjobb barátoknak lehet kiadni a helyet. Személyzettel pedig jelentős forgalmat kell generálnia az adott társaságnak ahhoz, hogy a kocsma- vagy étteremtulajdonosnak is megérje.

Nem éri meg

A hagyományos szilveszteri buli egyszerűen nem éri meg – mondták a József körúton lévő Stex étteremben, amikor bejelentkeztünk szilveszteri asztalfoglalásra. A vendéglátósok elmondták, hogy rájöttek, nem érdemes fél vagy egymillió forintért külön műsort szervezni és menüvel készülni, amikor amúgy is telt házra számíthatnak az év utolsó napján. Ráadásul az is kiderült, hogy várhatóan még jobban is járnak, mert míg a külön estén asztalonként egy-egy társaságra számíthatnak, addig a hétköznapi üzletmenet mellett akár három társaság is megfordulhat egy asztalnál.

Még senki nem foglalt

Kis tesztünkben próbáltunk klasszikus szilveszteri programot hirdető vendéglátóhelyeken is asztalt foglalni, amelyből kiderült, hogy nincs nagy tolongás a rendezvényekre. A Bertram-ház által szervezett 12 000 forintos szilveszteri vacsorára például az asztalfoglalást csak úgy vették fel, hogy egyáltalán nem biztos, hogy megtartják a rendezvényt, mert az egy hónapja meghirdetett év végi partira még gyakorlatilag senki nem jelentkezett, és a hatvan férőhelyes sörözőben húsz ember kedvéért nem nyitnak ki.

Koncert vagy menü

A prémiumkategóriába tartozó Alabárdos étteremben és az Articsókában jelentősen drágábban kaphatunk szilveszteri vacsorát. Míg előbbiben közel 30 000 forintnak megfelelő 115 euró az ár, addig utóbbiban 21 000 forint. A Budai Várban az Alabárdos elsősorban különleges menüjével hódíthat. Itt olyan ínyencségeket találhatunk, mint a libamáj parfé ananászos birsalmapürével, vagy zselici szarvasgerinc sütőtök felfújttal és áfonyamártással. Ezekhez persze jófajta tokaji, egri és villányi borok is járnak. A műsorban azonban nincs különleges felhozatal, csak az étterem hétköznapi műsorán is szereplő élő gitárzene.

Az Articsóka ezzel szemben a svédasztalos fogadás és az éjféli pohár pezsgő mellé inkább a műsorral igyekszik megnyerni a közönséget. A fő program a Cotton Club Singers Abba-jazz műsora mellett (amelyre a Kongresszusi Központba 4000-8000 forint között kapható jegy) Bíró Eszter és Arany Tamás musical show-ját is megkaphatjuk. Ami az árfekvésen kívül a két helyet összeköti, hogy mindkettőben könnyedén lehetett volna asztalt foglalni akár tízfős baráti társaság számára is. Ennek ellenére az árból nem adtak engedményt.

Tele a Gresham

Ahogy a legfelső kategória felé haladunk, úgy tűnik, a kínálat is szűkülőben van. A Four Seasons Hotel hirdetése az év végi ünnepi vacsorára ugyan még hallható az egyik kereskedelmi rádióban, de szilveszterre már nem lehet asztalt foglalni (már csak karácsonyi vacsorára van hely). Azt azért elárulták, hogy a rendezvényre a legtöbben a szálló külföldi vendégeiből jelentkeztek be és csak az így fennmaradó asztalokra lehetett pályázni. Most, december közepén azonban már ezekre sem érdemes. Mindemellett tájékoztatásul (hátha jövőre eljönnénk) elmondták, hogy a 40 000 illetve 55 000 forintért kínált programban a kávézóban, vagy a Páva-teremben lehetett volna falatozni az ötfogásos vacsorából, illetve az éjfél után felszolgált kolbászos lencselevesből, miközben különböző zenekarok szolgáltatnak élőzenét.

Marad a tévéműsor?

A vendéglátóhelyek foglaltságából, illetve az érdeklődés hiányából leginkább azt a következtetést tudjuk levonni, hogy a legtöbben vendéglátóhelyek helyett inkább a kibérelt szórakozóhelyeken szervezett partikra, házibulikra, koncertekre, vagy az utcai rendezvényekre mennek idén. És biztosra vehető, hogy idén is rengetegen a tévé előtt, a Sas kabaréval, valamint Sólyom László első köszöntőjével üdvözlik az újévet, és a főtt virslit rágcsálva azon szörnyülködnek, hogy a műsor idén is rosszabb, mint tavaly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik