Élet-Stílus

Karell Gott, Homolka, Bohémia fesztivál

A Prágai Sörlovagrend szervezésében a szokottnál is gazdagabb program várja a cseh kultúra szerelmeseit, ez évben először a Millenáris Parkban.

A Bohémia-fesztivál 15 éves múltja az egykori legendás Egyetemi Színpadon kezdődött 1989 tavaszán, s időközben olyan támogatói és védnökei voltak, mint Budapest polgármestere, a Kulturális Minisztérium, a Cseh Köztársaság mindenkori budapesti nagykövete vagy a Budapesti Őszi Fesztivál.

A Csehország-szerte rendkívüli népszerűségnek örvendő Jára Cimrman a cseh kultúra egyik legérdekesebb fenoménja. Ő az, aki valójában már Edison előtt feltalálta a villanykörtét, aki neves zeneszerzők, írók, költők műveinek szellemi atyja, aki a cseh- és a világtörténelmet úton-útfélen befolyásolta és befolyásolja mindmáig. Igazi polihisztor ő, aki mindenhez értett, mindenben jártas volt, így természetesen a színdarabírás is kedvenc foglalatosságai közé tartozott. A rendezvényen egyik meghatározó darabja, a Fogadó az erdei tisztáson magyarországi ősbemutatóját láthatjuk.

Ezt megelőzően pedig Jára Cimrman legendás életéről beszél a cseh polihisztor két legismertebb kutatója, Zdeněk Svěrák és Ladislav Smoljak. Ők és Cimrman magyar kutatói, hívei együtt vallanak egy kerekasztal-beszélgetés alkalmával a cseh kultúra ezen egyedülálló és utánozhatatlan jelenségéről.

A beszélgetést és a színházi előadást követően a sanzon műfajának kedvelői lelik majd örömüket a fátyolos hangú Ester Kočičková és az őt zongorán kísérő Luboš Nohavica koncertjében.

A rendezvény második napja az alternatív- és rockzene jegyében telik: fő attrakciója a cseh underground legismertebb zenekara, a Magyarországon is jól ismert Psí Vojáci (zongora, dob, basszusgitár, ének), és először lép fel a budapesti közönség előtt a másik legendás prágai zenekar, a Garáž.

De a már megszokott mesekazettákkal egész nap várjuk a gyerekeket is, és levetítjük Šulík és Jakubisko egy-egy filmjét is.

A rendezvény kísérőprogramjaként a Filmmúzeum televízió október 14-15-16-án három teljes napot szentel a cseh filmeknek. Péntek délután Karel Gott-tal indul a műsor, hogy aztán jöjjenek Homolkáék, majd a nyolcvanas évek egyik legjobb vígjátéka, a Nap széna, eper. Szombaton és vasárnap pedig reggeltől estig csak cseh filmeket vetítünk: bemutatjuk a már említett Homolka sorozat mindhárom darabját, láthatók lesznek kiváló gyerekfilmek (Lány seprűnyélen, Három mogyoró Hamupipőkének, Rumburak), és felelevenítjük az abszurd cseh humor olyan remek alkotásait, mint az Uram,Ön özvegyasszony lesz, a Négy gyilkosság elég lesz kedvesem, a Hogyan fojtsuk vízbe vagy az Uraim, megöltem Einsteint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik