Élet-Stílus

Náthások, göthösök, kriplik figyelmébe – III. rész

Ha elért minket a nátha, a megfázás, még mielőtt orvoshoz rohannánk, próbáljunk meg magunkon segíteni, egyszerű és természetes módszerekkel.

Megfázás, nátha esetén – a pihenés és az élet nagy dolgainak átgondolása, valamint a fürdők és a gyógyteák mellett – a következő praktikákat javasoljuk.

Náthások, göthösök, kriplik figyelmébe – III. rész 1


• Szódabikarbónás forró lábfürdő – akár minden este, megelőzésre is.
• Gőzölés – cseppentsünk friss kamillateába egy-két csepp eukaliptusz olajat, majd fejünket föléhajtva és letakarva inhaláljunk jó 10 percet.
• Infra-lámpázás.
• Nagyon magas láz esetén az ún. Priessnitz-kötés – a csuklóra és a boka köré tekert hideg vizes borogatás.

Ha már meggyógyultunk, vagy még nem vagyunk betegek, de petyhüdtnek, gyengének érezzük magunkat, érdemes immunrendszerünket jobb formába hozni. A következő eljárásokat ajánljuk:


• Hideg-meleg vizes váltózuhany reggelente, mindig a hideggel fejezve be.
• Hideg víz taposása (kádban, lavórban) gólyaszerű mozgással, utána dörzsöljük szárazra lábfejünket és bújjunk meleg zokniba,
• Rendszeres futás, vagy úszás, nem erőből, hanem lassan, kiegyensúlyozottan – az így végzett úszás már egyfajta jógának is tekinthető, hiszen nemcsak mozgás- de lélek-ző gyakorlat is, és ritmikus rendszerünket (szív és tüdő) acélozza.

Az ételed legyen a gyógyszered

A legtöbb gyulladás gátló anyagot és vitamint, szervezetünk számára hasznosítható formában (a teljesség igénye nélkül) az alábbi növények tartalmazzák: répa, ribiszke, szőlő, körte, kelvirág, szamóca, paradicsom, hagyma, citrusfélék. A növények által saját védelmükre termelt baktérium és vírusölő anyagok nyers, élő ételek fogyasztásával az embert is védik.

• A gabona erősít: energiánkat, szénhidrátszükségletünket leginkább ebből nyerhetjük. A hőkezelést ők tűrik a leginkább. Kenyeret, különféle kásákat, tésztákat készíthetünk. Fontos azonban, hogy hántolatlan mag és pehely formában fogyasszuk, és lehetőleg mind a hét fő gabonával éljünk (búza, rozs, barnarizs, köles, zab, kukorica, árpa).

• A gyümölcs frissít: könnyen emészthető és hasznos energiát, egyszerű szénhidrátot (gyümölcscukrot) raktároz. Magas cukortartalma miatt könnyen összeerjed bármilyen táplálékkal, ezért hasznosulni csak akkor tud, ha nem keverjük össze semmivel. Ha nem akadályozzák haladását, kb. fél óra alatt végigmegy emésztőrendszerünkön, és felüdít bennünket. Célszerű tehát a friss, érett gyümölcsöt éhgyomorra, de legalább jó pár órával étkezés után fogyasztani.

• A zöldség tisztít: főleg nyersen fogyasztva, hiszen enzimekben és ásványi sókban gazdag. A hőkezelés során hatóanyagai tönkremennek. Minél több nyers zöldségsalátát fogyasszunk, esetleg sütve, párolva együk, lehetőleg ne főzzük őket.

• A növényi eredetű fehérje (csicseriborsó, bab, lencse, egyéb hüvelyesek, diók, mindenféle olajos magok) nehezen emészthető, ám az esszenciális aminosavak miatt életfontosságú táplálékunk, de mértékkel fogyasztandó.

• Az állati eredetű fehérje (hús, hal, tejtermék) szervezetünk számára a legnehezebben feldolgozható ételt jelenti, igen megterhelve méregtelenítő apparátusunkat (máj, vese, tüdő, bőr stb.), és sokszor kedélyünket is. Amellett, hogy az esszenciális aminosavakat mind hordozzák, nem árt mellőzni őket, – főleg betegség esetén –, és ezeket az ételeket átmenetileg vagy végleg tilalmi listára tenni.

Gondoljunk fizika tanulmányainkra – ahogy a fehér fényben is minden szín megtalálható, ételeink közül is a fehérjék a legösszetettebb és ezért a legnehezebben lebontható és beépíthető tápanyagok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik