Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto

A hosszú hétvégén kiváló programmal dübörög a Pannónia Fesztivál, újra megrendezik a Nemzeti Vágtát, argentin és ibizai DJ-nagyágyúk pörgetik a lemezeiket, lesz Haydn-maraton és prímástalálkozó. Programajánló.

Pünkösd vasárnapja ezúttal egybeesik a gyereknappal, tehát azt a napot mindenképp szenteljük nekik, lesz egy sor program, ahová várják a családokat. Előtte és utána azonban szórakozhatnak a szülők is kicsit. Például Várpalotán, ahol a Pannon Fesztiválon tényleg mindenki fellép, aki számít Pannonhon zenei életében. A hon lovas életének jelesei pedig a Hősök tere környékén építik az országimázst. Más honok más országimázsait viszont itt építi nálunk az argentin Hernan Cattaneo, az ibizai Mauro Picotto, és az amerikai Raekwon. Lesz érdekes előadás a Tűzraktérben és prímások találkoznak a Müpában. A tévék – igaz lehetetlen időben, de – leadják többek között az Aviátort és az Apocalyptót.

A kérdés a régi: menjek vagy maradjak?

menjek …

péntek, május 29.

A hosszú hétvége erős kezdéséről Dél-Amerika első számú lemezlovasa, a Renaissance kiadó emblematikus figurája, az argentin Hernan Cattaneo gondoskodik a Club Play-ben. A kis Buenos Aires-i klubokból induló, de az Európában kiadott “South America” mixalbum után világhírűvé vált DJ fellépéséért a földkerekség legjelentősebb fesztiváljai és klubjai versengenek. Az argentin világpolgár háromórás szettjének megfelelő fel- és levezetéséről Kühl és a Junkie&Hawky páros fog gondoskodni.

Hernan Cattaneo

Hernan Cattaneo

 

A hajógyári-szigeti Studio Caféban egy másik emblematikus figura, a Wu-tang Clan legismertebb arca, a Chefként is ismert Raekwon nyomja a keleti-parti rapet. A műfaj rajongói nyilván már a koncert hírére erős izgalmi állapotba kerültek. Pedig állítólag új lemezén dolgozik a Chef, amelyből némi ízelítőt is remélhetünk. Mi lesz itt, kérem?

Raekwon

Raekwon

 

Várpalotán beindították a fesztiválszezont a Pannónia Fesztivállal. Pénteken többek között a Depressziót, a PASO-t, a Mystery Ganget kaphatjuk el, de lesz Edda is. (Pedig nincs is táncdalfesztiválsátor.) A fővárosban viszont a 30Y egyre népesebb rajongói örülhetnek a Zöld Pardonban, a Goulasch Exotica az Instantban nyomja szokás szerint, a Kistehén pedig a Corvintetőn szájbergyerekezik.

szombat, május 30.

Szombaton ismét lezárják a Hősök terét, hogy azt egy teljes hosszú hétvégére lóversenypályává alakítsák. A homokban az ország különböző településeinek lovai és lovasai vágtáznak majd egy gyönyörű huszárszablyáért és a 30 milliós fődíjért. Itt a Nemzeti Vágta ideje. A fesztivál középpontjában idén is a lovashagyományok bemutatói, a fergeteges huszárrohamok, a lovasparádék lenyűgöző látványvilága, valamint a települések bemutatkozását szolgáló Vágta Korzó áll majd. Emellett folyamatos koncertprogramok lesznek, vásározók vásároznak, ahogy azt már megszoktuk.

Nemzeti vágta

Nemzeti Vágta

 

A város fölött, a Citadellán Mauro Picotto pörgeti lemezeit. Picotto régi név az elektronikus ritmusok galaxisában, trance megaslágerekkel robbant be a zenei életbe, miközben gyerekkori jó barátjával Gigi D’Agostinoval járták a klubokat. A szétválás után Mauronak némileg átformálódott a stílusa és a techno felé fordult, mára a neve szinte fogalommá vált a monoton elektronikus zene kedvelői között. Nem is csoda, hiszen többször választották a világ legjobb techno Dj-jének, illetve gyakorlatilag az összes valamire való európai elektronikus tánczenei díjat besöpörte már. Pete Tong szerint Mauro Picotto „az elektronikus zene Michael Jacksonja”, egyedi hangzású zenéje mindenkit transzba ejt.

Mauro Picotto

Mauro Picotto

 

A Pannónia Fesztiválon többek között a Kaukázussal, a Vad Fruttikkal, az ős-Hoboval, a Belmondóval, a Magashegyi Undergrounddal és a Mooggal csábítja Várpalota irányába a rajongókat. A Zöld Pardonban a Jazzékiel, az A38 Hajón a Kispál és a borz tűnik fel, a Müpában pedig Rendhagyó Prímástalálkozót tartanak többek között Balogh Kálmánnal, Dresch Dudás Mihállyal, Both Miklóssal.

vasárnap, május 31.

Vasárnap is érdemes leruccanni Várpalotára, ott ugyanis többek között a Quimby, a Bëlga, a HS7, Péterfy Bori, a PUF gondoskodik a kulturált pünkösdi szórakozásról. Felhívnánk a figyelmet arra, hogy a fesztivál zárásaként lehetőségünk lesz arra, hogy a Neóra pörögjünk át a júniusba. Csömörön is fesztiváloznak a hétvégén, vasárnap például a Maskarades és a Kormorán lép fel.

Neo

Neo

 

A Millenárison Haydn-maratont tartanak, ennek zárásaként fellép a Budapest Bár Szakcsi Lakatos Bélával. Hogy hogy jön Haydn a Budapest Bárhoz, azt nem tudjuk, de nem szoktak csalódást okozni. A Zöld Pardonban a fiatal punkok legöregebb zenekara, a méltán népszerű animációs filmhősökről elnevezett Alvin és a mókusok énekli vidám-dühös szövegeit bele az alkoholtilalmas kerületbe.

Alvin és a mókusok

Alvin és a mókusok

 

hétfő, június 1.

Hétfőre kifullad a hosszú hétvége. Azért elmehetünk például a Szilvási Gipsy Folk Band koncertjére az Instantba. Az együttes 1992-ben alakult Budapesten. Tagjai eredetileg fiatal roma középiskolások voltak, akik 1993-ban részt vettek a Magyar Televízió által szervezett “Ki mit tud?” nevű vetélkedőn. Az együttes első lett a népzenei kategóriában. Azóta számos albumot adtak ki, de leginkább a forró hangulatú koncerteken „él” a csapat. Nézzük meg hétfőn!

Szilvási Gipsy Folk Band

Szilvási Gipsy Folk Band

 

A Gödör Klubban ingyenes koncertet ad néhány vicces nevű zenekar, konkrétan a Nemkéne és a Bőrgyári Capriccio. Akár meglepetést is okozhatnak, ha arra járunk. Ugyanígy van a KoMa Társulat Eltemetendők című Sartre-darabjával a Tűzraktérben. A Vékes Csaba által rendezett előadás ismertetője szerint „pár ember, hogy nekik jobb legyen, úgy döntött, hogy sok másiknak legyen rossz. Csakhogy a pár emberből egy-kettő rájött, hogy ha más nagyon sok embernek akar rosszat, mint a másik néhány ember a párból, akkor nekik még jobb lesz. Ezen végül csúnyán összevesztek, a vitát pedig – hogy elkerüljék a kommunikációs zavart – elnevezték II. Világháborúnak. Történetünk ekkor játszódik. Három ember, aki annak az egy-kettőnek dolgozik, meg akar tudni valamit négy másik embertől, akik másik egy-kettőnek dolgoznak, ezért nem árulnak el semmit abból, amit tudnak. A konfliktus adott, a levegő izzik, senki nem ért semmit, és mindenki inkább valahol máshol lenne. A darab a legtermészetesebb emberi érzéseket járja körül, és büszkén nem válaszol semmilyen kérdésre…”

Eltemetendők

Eltemetendők

 

… moziba

A dolgok állása

Ben Affleck mint nagyratörő politikus, pártjának ifjú üstököse. Russell Crowe, mint dörzsölt washingtoni riporter, aki régen ismeri a képviselőt. Egy brutális gyilkosság, amelynek áldozata a politikus szeretője, s aminek a nyomait a legmagasabb szintű eltussolás jellemzi. A játékmesterek és gazdag politikusok városában csak egyfajta igazság van: ha milliárdok forognak kockán, akkor senki tisztessége, szerelme vagy élete nincs biztonságban. Izgalmas politikai krimi, kiváló szereplőkkel.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto 9

… családi programra

Május utolsó napja idén egyben a hónap utolsó vasárnapja is, s ez azt jelenti, hogy itt a Gyermeknap. Így aztán mindenütt programhegyek várják a családokat. A Mezőgazdasági Múzeumban például Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár lesz szombattól egész hétfőig. A bejáratnál lovagi játék fogadja az érkezőket, folyamatos rajzfilmvetítést tartanak, kézműves foglalkozás várja a kreatívabbakat, fellép a Kőbéka zenekar.

Gyermekvasút

Gyermekvasút

 

A Városligetben hagyományos gyermeknapra készülhetünk koncertekkel, játszóházakkal, kézműves foglalkozásokkal, sportprogramokkal, ügyességi játékokkal, valamint lovasterápiás bemutatóval. Fellép a Kolompos és a Makám. Hűvösvölgyben a Gyermekvasút várja a névadó korosztályát. Az állomáson és az állomás előtti téren hupikék törpikék, hajtányozás, zenés játékok, koncertek, alkotó- és játszóház, ugrálóvár, óriás twister, táncbemutatók, rendőrkutyás bemutató, Marcipán Cica, valamint az MR-1 Kossuth Rádió Vendég a háznál című műsorának közönségtalálkozója fogadják és szórakoztatják a gyerekeket.

… kiállításra

“…az égre írj, ha minden összetört!” – 100 éve született Radnóti Miklós

Radnóti Miklós születésének századik évfordulóján életút-kiállítással tiszteleg a Petőfi Irodalmi Múzeum a költő emléke előtt. Az adatokban, képekben, korhangulatot idéző filmekben, festményekben bővelkedő tárlat bemutatja Radnóti családját, iskoláit, tanárait és baráti kapcsolatait. A kiállítás végére megismerhetjük Radnótit, mint tanulót, költőt, szerkesztőt, tanárt, szervezőt, barátot, szerelmest és utazót, fegyelmezett gondolkodót, gyakran játékos, olykor indulatos embert. Megtudhatjuk, milyennek látta Radnóti a kortársait, és azt is, milyennek látták a többiek őt.

Radnóti 1940- februárjában

Radnóti 1940- februárjában

 

—-Tévéajánló—-

maradjak…

… tévézni

péntek, május 29.
m2, 21:55

A Faun labirintusa

Guillermo Del Toro különös látványvilágú, misztikus kultfilmje először 1944 Spanyolországába, majd egy mesevilágba kalauzolja a nézőket. A polgárháború véget ért, de a hegyekben még harcolnak a gerillák. Carmen kislányával, Oféliával új férjéhez, a hideg, kegyetlen és autoriter Vidal kapitányhoz költözik, aki Franco seregében szolgál.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto 9

Ofélia nem szenvedheti az új életét, így a ház mögött felfedezett rejtélyes labirintusba menekül. Pán – védelmezője és vezetője – egy mesebeli figura meggyőzi, hogy a kislány egy mágikus királyság rég elveszett hercegnője. Hogy az elveszett igazságot megtalálja, Oféliának három próbát kell kiállnia, olyanokat, melyekre senki nem készítette fel.

szombat, május 30.
RTL Klub, 23:35

Anyám a lányokat szereti

Sofia híres zongorista, és jó pár éve elvált három lánya apjától. Ám most a bulin nagy hírrel rukkol elő: újból szerelmes lett. Úgy tűnik, a lányok jól fogadják a hírt, noha anyjuk figyelmezteti őket, hogy új szerelme kissé fiatalabb nála, szintén zongorista és van itt még valami: szintén nő.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto 9

A három nővér megpróbál felvilágosult, toleráns nőhöz illően reagálni, de hamarosan megszületik a terv, amivel véget vethetnek anyjuk románcának.

vasárnap, május 31.
Tv2, 22:40

Aviátor

Howard Hughes feltalálóként, dörzsölt iparmágnásként és ünnepelt hollywoodi producerként az álmai megvalósításáért a mindenre kész amerikai ideálját testesítette meg, legnagyobb szenvedélye azonban mindenekelőtt a repüléshez fűzte. Martin Scorsese kamerája előtt Hughes életének eredményekben leggazdagabb évei elevenednek meg: az a húszas évek közepétől a negyvenes évekig terjedő időszak, melynek során Hughes merészsége és szenvedélye révén mind a repülést, mind a filmkészítést forradalmasította.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto 9

Tanúi lehetünk a siker árnyoldalainak, és annak a tragikus kimenetelű repülőgép-balesetnek is, mely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egyre súlyosabb fóbiákkal küzdő Hughes remetei magányban töltse élete hátralévő részét. A filmet jelölték szinte minden ragosabb elismerésre 2005-ben, és ezek jó részét be is söpörte.

hétfő, június 1.
Tv2, 0:35

Apocalypto

Mel Gibson 2006-os filmjében Jaguár Mancs törzse kezdetben békében él a közép-amerikai dzsungelben. A férfinek gyönyörű felesége van és kisgyermeke. Egyik nap maja harcosok támadják meg a falut. Sok embert lemészárolnak, sokat rabszíjra fűznek. Köztük van Jaguár Mancs, akinek a családját még sikerült egy mély üregben elrejtenie.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti vágta vagy Apocalypto 9

A maják a városukba viszik a foglyokat, hogy föláldozzák őket az isteneknek, akik elfordultak tőlük. Jaguár Mancsnak sikerül megszöknie, és sebesülten megpróbál hazajutni családjához, szerelméhez. Dühös maja harcosok csoportja veszi üldözőbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik