Élet-Stílus

Reformok menthetik meg a Serie A-t

Az olasz labdarúgó szövetség 20-ról 18-ra csökkentené az élvonalbeli bajnokságban szereplő csapatok számát. A klubok vezetői az éljátékosok fizetésének jelentős csökkentésével reagálnak a gazdasági világválságra.

A 79 éves története során 10 alkalommal változott az olasz bajnokságban szereplő csapatok száma, legutóbb négy éve 18-ról 20-ra bővítették a mezőnyt. Az olasz szövetség (FIGC) tervei szerint hamarosan ismét változna a lebonyolítás, 2010-től ismét csak 18 klub szeretne a pontvadászatban.

A szövetség első embere, Giancarlo Abete bejelentette, hogy két év múlva, a jelenleg érvényben lévő televíziós szerződés lejárta után csökkentenék a csapatok számát. A változások a másodosztályt már jövőre érintenék. A Serie B-ben jelenleg 22 egyesület képviselteti magát, a reformok után feltehetően már csak 20-tagú lesz a mezőny.

Abete (j) szerint nincs más megoldás (MTI/EPA)

Abete (j) szerint nincs más megoldás (MTI/EPA)

„Ez az egyetlen megoldás, a foci megmentésére. Nincsen más választásunk. A bajnokság reformja létfontosságú az olasz futball jövője érdekében” – nyilatkozta Abete. Olaszországban jelenleg 132 bejegyzett profi klub működik. A gazdasági válság miatt a szövetség képtelen ennyi partnerrel tárgyalni a rendelkezésre álló források elosztásáról.

A másodosztály több egyesülete óriási adóságokkal küzd, több helyen hónapok óta nem kapnak pénzt a játékosok. A Serie B klubjai többször is tiltakoztak, véleményük szerint aí televíziós bevételeket igazságtalanul osztja el a szövetség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik