Élet-Stílus

Hetvenéves lenne a Brezsnyev-korszak trubadúrja

Magyarországon a Petőfi Irodalmi Múzeumban kiállítással ünneplik az 1980-ban elhunyt kultikus orosz költő-énekes-színész Vlagyimir Viszockij hetvenedik születésnapját. Az alkoholon és drogon élő önpusztító művész élete szerelmével, Marina Vladyval kizárólag egy magyar filmben szerepelt együtt.

Pénteken, január 11-én nyílik Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban A különc bolygó – Vladviszockij 2008 című kiállítás, amely az 1938 és 1980 között élt művész szellemiségét mutatja be képekkel, hangdokumentumokkal, filmekkel és számos Viszockij-idézettel, vers- és dalrészlettel. A kor hangulatát az 1970-es évekbeli szovjet tárgyakkal, például egy eredeti zenegéppel igyekeznek visszaidézni. A kiállítás címe pedig arra utal, hogy Vladviszockij néven a művészről halála után egy kisbolygót neveztek el, amit a Mars és a Jupiter között 1986-ban fedeztek fel.


Hetvenéves lenne a Brezsnyev-korszak trubadúrja 1

Kattintson képgalériánkra (Forrás: Viczai Péter)




Kocsma-, katona- és börtönsanzonok

A Moszkvában született Vlagyimir Viszockij színésztanulmányai után megjárt sok moszkvai színházat, míg 1964-ben kikötött a Taganka Színházban, amelynek a tagja is maradt élete végéig. A színházalapító főrendező, Jurij Petrovics Ljubimov adott lehetőséget, hogy bizonyítson a színészi pályán, és emellett dalait és szövegeit is bemutathatta.

Gitárral kísért dalai az orosz sanzon hagyományaira épültek, de megjelentek benne a kocsma-, katona-, és börtöndalok is. Dalait nemigen adták ki, a lakásokban, színházban amatőr módon felvett számokat magnón másolták egymásnak a rajongók. Közel harminc filmben játszott. Feleségével, Marina Vlady francia színésznővel viharosan alakult a kapcsolatuk egészen az alkoholizmussal és a drogokkal küszködő énekes 1980-as haláláig. Temetése Moszkvában már-már tömeges tüntetés volt a rendszer ellen.

Magyar kuriózum

A Viszockij-életmű kutatója, a kiállítás rendezője, Viczai Péter a FigyelőNetnek elmondta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban bemutatott tárlatuk elsősorban Viszockij magyar vonatkozású tevékenységére, hatására fókuszál. Látható lesz ennek megfelelően egy rész Mészáros Márta 1977-es Ők ketten című filmjéből, amely igazi kuriózum. Ez ugyanis az egyetlen film, amelyben Viszockij és Marina Vlady együtt szerepelnek egy rövid jelenetben. Ebben a világhírű Vlady a főszerepet alakítja, egy munkásszálló igazgatónőjeként, aki pártfogásába veszi a Monori Lili által megformált munkáslányt, miközben ő maga is kénytelen szembenézni házassága nehézségeivel. Az emlékkiállításon ugyancsak látható lesz egy 25 perces riportfilm a művészről.

Viszockij a brezsnyevi korszakban nemcsak a Szovjetunióban, de a szocialista blokk többi országában is az ellenkultúra szimbólumává vált. Hatása azóta is érződik, és Oroszországban valóságos kultusz alakult ki körülötte. A dalait magyarul feldolgozó Hobó egy interjúban elmondta, hogy leginkább ahhoz hasonlít, ahogyan Elvist az Egyesült Államokban imádják a mai napig. Mindenesetre eredeti Viszockij-relikviákat a budapesti tárlaton nem tudnak kiállítani, mivel a 2008-as esztendő Oroszországban Viszockij-emlékév, és azokat az orosz Viszockij-hívőknek mutatják be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik