Élet-Stílus

Kezdődik a könyvhét

Ma kezdődik a 78. Ünnepi Könyvhét; a kortárs magyar irodalom seregszemléjének keretében több mint ezer program: dedikálások, felolvasások, utcabál és koncertek várják az érdeklődőket.

A 78. Ünnepi Könyvhét és kísérőrendezvénye, a 6. Gyermekkönyvnapok hivatalos programja csütörtökön délután négy órakor Kovács András Ferenc babérkoszorús kolozsvári költő beszédével kezdődik, majd a délután folyamán átadják a Szép Magyar Könyv 2006 verseny díjait.

Háromszáz új kötet

A könyvhét hivatalos listáján több mint háromszáz új kötet kapott helyet, a Vörösmarty téren és környékén több mint 150 pavilonban csaknem kétszáz magyarországi és határon túli magyar könyvkiadó mutatja be kínálatát június 4-ig.

A téren felállított két színpadon irodalmi beszélgetések, könyvbemutatók és koncertek zajlanak, a standok mellett pedig az alkotók dedikálnak az öt nap alatt. Szombaton este utcabál várja az érdeklődőket, a hétfői zárónapon pedig a tudományos- és szakkönyvkiadás helyzetéről tartanak szakmai tanácskozást.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett központi rendezvénnyel párhuzamosan csaknem ötven helyszínen és mintegy harminc vidéki városban tartanak a könyvhéthez kapcsolódó programokat.


26 hangoskönyv


Minden eddiginél több, egyszerre 26 új hangoskönyv jelent meg a 78. Ünnepi Könyvhétre. A hanghordozón megjelenő könyvek műfaji összetétele egyre szélesebb, a klasszikus művek mellett a szórakoztató és a kortárs irodalom is megjelenik CD-n. Először jelenik meg Stephen King hangoskönyvként: a Rémálmok és lidércek című, két novellát tartalmazó korongja a Könyvhéten mutatkozik be.


Szintén az új típusú irodalmi szórakoztatást biztosítja a Vágó István előadásában hallható Ionkacsa – Molekulák rágcsálva, avagy hogyan működik az étel? című CD. A kortárs alkotók közül pedig Bartis Attila író Nyugalom című műve jelent meg, Popper Pétertől pedig a Pilátus testamentuma hallható.


Szintén a paletta bővülését jelenti az, hogy újabb színészek csatlakoztak a könyveket felolvasók táborához: Básti Juli a Dzsungel könyve című Kipling-művet, Dörner György pedig Stephen King novelláit mondja el. A könyvheti kínálat különlegessége a Radnóti Miklós legszebb verseit tartalmazó korong, amelyen a művek a közelmúltban elhunyt színész, Kaszás Attila előadásában hallhatók.

Nem csak a Vörösmarty téren

A központi helyszín mellett a fővárosban még Óbuda főterén, a Liszt Ferenc téren, a Ráday utcában, Újbudán és egy új helyszínen, Pestszentlőrincen rendeznek könyves seregszemlét. Vidéken mintegy ötven városban tartanak Ünnepi Könyvhetet a fővárosi rendezvénnyel párhuzamosan.

A fesztivál idei plakátján az az ugró pegazus látható, amely a 1938-as rendezvény hirdetéseit is díszítette. Az annak idején Fery Antal rézmetsző által készített alkotás képét a könyvhét egykori megálmodójának, Supka Gézának a lánya a közelmúltban jutatta el az MKKE-hez – idézte fel az igazgató.

A 6. Gyermekkönyvnapok című társrendezvénynek köszönhetően számos új, fiataloknak szóló kötet is szerepel a könyvheti listán. A gyerekkönyvek kiadóinak pultja alacsonyabb lesz, az egyik Vörösmarty téri színpadon pedig kizárólag az ifjú irodalombarátoknak szóló műsorok szerepelnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik