Élet-Stílus

Spanyol csoda Bécsben

A spanyol válogatott a bécsi elődöntőben nyomatékosította az Európa-bajnokság D-csoportjának korábbi erőviszonyát. Luis Aragones együttese a kezdeti 4-1 után ezúttal 3-0-ra győzte le az oroszokat, akik semmit sem igazoltak vissza a talán kissé túlméretezett előzetes várakozásokból. Az Ernst Happel stadionban a németek és a spanyolok vívhatnak meg az Eb-címért.

Góleső helyett zuhé várta a csapatokat Bécsben – a felázott talaj ugyanakkor kevésbé zavarta a magabiztosan, de annál furább, sárga-fekete felszerelésben kezdő spanyolokat. Előbb a jobboldalon ellépő Sergio Ramos, majd David Villa labdájával Torres fordult kapura, a gyenge lövés nem okozott túl sok gondot Akinfejevnek.

Xavi és Arsavin: az orosz vesztett csatát (Getty)

Xavi és Arsavin: az orosz vesztett csatát (Getty)

A zuhogó eső közepette negyedórát kellett várni az első orosz helyzetecskére – Pavljucsenko szabadrúgása viszont jócskán elsuhant Casillas kapuja felett. A reményteljes kezdet után mindkét együttes visszavett a tempóból, a labdatologatás került előtérbe, míg a 35. percben jókora csapás érte a spanyolokat.

Arsavin eltűnt

Egy szabadrúgás elvégzése közben Villa megsérült, s Luis Aragones úgy döntött, középpályást küld be csatár helyett: Fabregas lépett pályára. A spanyolok kisebb zavarát az oroszok megpróbálták kihasználni. Előbb Pavljucsenko jobbal vette célba a bal felső sarkot – Casillas ujjheggyel védett – majd a center fejjel is próbálkozott, sikertelenül.

Időközben a kissé idő előtt túlsztárolt Arsavin teljesen eltűnt a mezőnyben, nélküle az orosz csapat nem volt egyéb egy a lábán biztosan álló, ám meglehetősen tanácstalan társaságnál, míg a pengésebb spanyolok mintha nem szerették volna a széleket.

Both József, FN-szakértő:

Nincsenek csodák a mai futballban. Az orosz válogatott erőn felül teljesített az Eb-n a négy közé jutással, már ez is hatalmas siker Guus Hiddink csapata számára. A spanyol játékosok az európai topligákban edződnek, az oroszok viszont „elzártan” otthon futballoznak. Az első félidőben még kiegyenlített volt a játék, de a fordulás után nagyon elkapta a fonalat a spanyol együttes. Magabiztosan járatták a labdát, futtatták az oroszokat, akik szépen lassan elfogytak. Nem is volt terük a kibontakozáshoz, így teljesen megérdemelten nyert a spanyol együttes. Egy olyan válogatottat nagyon nehéz megverni, amelyben három olyan játékost cserélt be a kapitány, mint Fabregas, Xabi Alonso és Güiza.

Egyedül Ramos próbált játszani – és védők mögé kerülni – a vonal mellett, ám ha megtette, inkább a nem sok sikerrel kecsegtető, éles szögből leadott lövésekkel próbálkozott. A kevés helyzetet eredményező első félidőnél csak jobb jöhetett.

Térfélcsere után viszont szinte azonnal előnybe került a spanyol válogatott. Xavi indított a középpályán, a labda a balszélen érkező Iniestához került. A barcelonai csapattárs a tizenhatos bal sarkáról lőtt, de a kísérlet nem sikerült, viszont így lett jó az akciót követő Xavinak, aki védőjét megelőzve a kapuba lőtt. Szép támadás volt.

Xavi gólja jelentette a fordulópontot (MTI)

Xavi gólja jelentette a fordulópontot (MTI)


Fabregas lubickolt a szerepében

A spanyolok maradtak támadásban. Előbb Torres próbálkozott, majd Ramos újabb remek felfutása, és első igazán sikeres beadása után ismét a liverpooli hagyott ki egy-egy lehetőséget, Hiddink kettős cserével próbálta felrázni kissé fásult csapatát.

A hajrá viszont Fabregasról szólt. A spanyol csapat kissé méltánytalanul csere-szerepre korlátozott remek középpályása előbb 22 méterről tornáztatta meg Akinfejevet, majd két gólpasszával eldöntötte a találkozót.

Előbb egy remek bokaperdítéssel a csereként beállt Güizát hozta helyzetbe, a mallorcai spanyol gólkirály tette a dolgát – egy labdalevétellel becsapta védőjét, majd Akinfejev mellett finoman a hálóba emelt.

Güiza gólja. A passz is mesteri volt (MTI)

Güiza gólja. A passz is mesteri volt (MTI)

A 82. percben érkezett az utolsó csapás. A tanácstalanságból is eredő gyakori orosz labdavesztések nyomán állandósuló spanyol kontrák egyikén Iniesta játszott Fabregas elé, a londoni pedig a középen érkező Silva elé pattintott, s a középpályás ballal kilőtte a jobb alsó sarkot.

A mérkőzés eldőlt. Az oroszok ugyan megpróbálták a szépítést, ám az sem jött össze. Casillas ugyanis uralta a területét. Előbb Szicsev fejesét hárította a Real Madrid kapusa, majd a Lokomotiv Moszkva támadója egy lövéssel is próbálkozott: mellé.

A mérkőzés tétje miatt megremegtek az oroszok. A spanyolok megérdemelten jutottak a vasárnapi döntőbe, ahol a torna rekord-győztesével, Németországgal találkoznak.

Nyilatkozatok

Luis Aragonés spanyol szövetségi kapitány:
“Nehezen lendültük játékba, sokáig tartott, amíg sikerült megvalósítanunk, amit megbeszéltünk. A második félidőben már a mi akaratunk érvényesült. David Villa kiesése érzékeny veszteség számnkra, ő valószínűleg a döntőben sem játszhat. A németek ellen óriási csata várható, mindent megteszünk a győzelemért, de nagyon nehéz dolgunk lesz.”

Guus Hiddink orosz szövetségi kapitány:
“Nagyon erős ellenféllel találkoztunk, a spanyolok megérdemelten nyertek. Az volt a taktikájuk, hogy kifárasztanak minket, sok futásra kényszerítenek bennünket, és ezt nem tudtuk megakadályozni. A második félidőben nem tudtuk tartani a lépést a spanyolokkal. A mai vereség ellenére büszke vagyok a csapatomra, harmadikok lettünk az Eb-n, ami szenzációs eredmény.”

13. európa-bajnokság, ausztria és svájc

2. elődöntő

Oroszország-Spanyolország 0-3 (0-0)
Bécs, Ernst Happel stadion, 50 ezer néző. Vezette: De Bleeckere (belga)
Gól: Xavi (50.), Güiza (73.), Silva (82.)
Oroszország: Akinfejev – Anyukov, V. Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov – Szemak – Zirjanov, Szemsov (Biljaletdinov, 56.), Szaenko (Szicsev, 57.) – Arsavin – Pavljucsenko. Szövetségi kapitány: Guus Hiddink
Spanyolország: Casillas – Sergio Ramos, Puyol, Marchena, Capdevila – Senna – Iniesta, Xavi (Xabi Alonso, 69.), Silva – Villa (Fabregas, 35.), Torres (Güiza, 69.). Szövetségi kapitány: Luis Aragones

Ajánlott videó

Olvasói sztorik