Élet-Stílus

Bryanték elbuktak, a Boston az NBA bajnoka

A Boston Celtics 17-edszer lett bajnok, miután hazai pályán könnyedén legyőzte a Los Angeles Lakerst az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) nagydöntőjének hatodik összecsapásán, és ezzel 4-2-re megnyerte a párharcot.

A Celtics tavaly nyáron alapozta meg a sorban 17. bajnoki címét. Azáltal, hogy a vezér Paul Pierce mellé leigazolta Kevin Garnettet és Ray Allent, az aranygyűrű legnagyobb esélyesévé vált. S mint ilyen, a Boston tarolt az alapszakaszban: 66 győzelemmel, 80,5 százalékos teljesítménnyel megnyerte a reguláris szakaszt, ezzel pályaelőnyt harcolt ki a rájátszásra.

A playoff ugyanakkor már „más kávéház”. Kezdésként a keleti nyolcadik Atlanta Hawks alaposan megizzasztotta Garnettéket, akik csak a hetedik meccsen harcolták ki a továbbjutást, igaz, azon már egy laza kézmozdulattal söpörték le az ellent a pályáról (99-65). Következett a főcsoport-elődöntő, és a LeBron James vezérelte Cleveland Cavaliers együttese.

Itt sem ment minden egyszerűen, az atlantaiakhoz hasonlóan a Cavs’ is hétmérkőzéses csatára kényszerítette a Bostont, amely 14 meccs fáradalmaival a lábakban, kezekben várta a Detroit Pistons elleni párharcot. Richard Hamilton és társai ráadásul a második felvonáson elvették a Celtics pályaelőnyét, igaz, rögtön ezután a Boston idegenben nyert, majd 2-2 után már nem ismert pardont, így 21 év után bejutott a nagydöntőbe, és ezt Pistons-hívek kárára éppen az Auburn Hillsen ünnepelte meg.

Örömünnep Bostonban (Getty)

Örömünnep Bostonban (Getty)

A bajnoki fináléban, akárcsak bő két évtizeddel előtt, most is a Los Angeles Lakers állt a pálya másik oldalon. Állva is maradt…
A Boston Celtics 10, illetve hatpontos győzelemmel 2-0-ás előnyre tett szert, majd 2-1-nél idegenben aratott győzelmével nagyon közel került a bajnoki címhez. Az első „meccslabdát” ugyan hárították Kobe Bryanték, ugyanakkor szerda hajnalban, Bostonban már nem menekülhettek tovább a sorsuk elől.

Négypontos hazai vezetéssel zárult az első negyed, majd a következő két játékrészben a Lakers összesen 30 pontra volt képes, az alapszakasz legjobbjává választott Bryant magára hagyatottan szenvedett. A félidei 58-35 után a hamarosan 31 ponttal is vezetett a Celtics, a TD Banknorth Garden 18 624 fős közönsége ekkor már eufóriában ünnepelte a kedvenceket.

A záró periódusban már csak a különbség mértéke volt kérdéses, az örömkosárlabdát bemutató zöld-fehérek végül a vártnál könnyebben húzták be a hatodik meccset, s ezzel 4-2-re megnyerték a sorozatot. Allen és Garnett 26-26, Rondo 21, Pierce 17 pontig jutott az utolsó felvonáson, míg Bryant 22 egységet termelt. A finálé MVP-jének Pierce-t választották.

Paul Pierce-nek kijutott a pezsgőből (Getty)

Paul Pierce-nek kijutott a pezsgőből (Getty)

A 17. bajnoki aranygyűrűjét szerző Boston utoljára 1986-ban diadalmaskodott a profi ligában (4-2 a Houston Rockets
csapata ellen), a Celtics és a Lakers 11-edszer döntőzött,
és a két gárda különcsatája 9-2-re áll az előbbiek javára.

Nyilatkozatok

Doc Rivers, a Celtics edzője: “Ma végre minden összeállt, a védekezés és támadás is kiválóan működött, egyszerűen tökéletes meccs volt. A szezon első pillanatától a védekezés fontosságát sulykoltam a fiúkba, ez volt az alapja a győzelmünknek.”

Phil Jackson, a Lakers vezetőedzője: “A második negyed utolsó két perce volt a döntő. A harmadikban megpróbáltunk visszajönnni, de a bostoniak továbbra is szárnyaltak. Csalódottak vagyunk, hogy nem sikerült megragadni az esélyünket a bajnoki cím megszerzésére. Az idény során voltak sérültjeink, játékosokat is kellett cserélnünk, de mindezt túléltük, sőt szép szakaszokat produkáltunk, egészen addig, míg végül legyőzött minket a Celtics. Ezzel együtt pozitívan kell értékelnünk ezt a kalandot.”

A 2008-as NBA-döntő mérkőzései:
Boston Celtics-Los Angeles Lakers 98-88
Boston Celtics-Los Angeles Lakers 108-102
Los Angeles Lakers-Boston Celtics 87-81
Los Angeles Lakers-Boston Celtics 91-97
Los Angeles Lakers-Boston Celtics 103-98
Boston Celtics-Los Angeles Lakers 131-92
A párharcot 4-2-re nyert meg a Boston.

Az elmúlt évtized döntői:
1998: Chicago Bulls-Utah Jazz 4-2
1999: San Antonio Spurs-New York Knicks 4-1
2000: Los Angeles Lakers-Indiana Pacers 4-2
2001: Los Angeles Lakers-Philadelphia 76ers 4-1
2002: Los Angeles Lakers-New Jersey Nets 4-0
2003: San Antonio Spurs-New Jersey Nets 4-2
2004: Detroit Pistons-Los Angeles Lakers 4-1
2005: San Antonio Spurs-Detroit Pistons 4-3
2006: Miami Heat-Dallas Mavericks 4-2
2007: San Antonio Spurs-Cleveland Cavaliers 4-0
2008: Boston Celtics-Los Angeles Lakers 4-2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik