Élet-Stílus

NHL: Ovecskin mindent vitt

Az amerikai szakírók az orosz Alekszandr Ovecskint választották az észak-amerikai jégkorongbajnokság (NHL) alapszakaszának legértékesebb játékosává. A csatár tarolt a díjátadón.

Az alapszakasz legértékesebb játékosnak (MVP) járó Hart Trophy mellett ugyanis begyűjtötte a játékostársak voksai alapján kiírt Lester B. Pearson trófeát is: azaz az újságírók mellett az ellenfelek is az orosz csapattal világbajnoki címet nyerő balszélsőt látták a legjobbnak.

„Azt hiszem, én vagyok a földgolyó legboldogabb 22 éves fickója” – érzékenyült el az orosz. „Szeretnék mindent megnyerni, így jövőre igencsak nekigyürkőzünk a Stanley-kupának. Úgy érzem, a következő évadban jobbak leszünk, már alig várom, hogy elkezdődjön. Mindannyian szeretjük, amit csinálunk, hiszünk az edzőnkben és egymásban – és sohasem adjuk fel.”

Az alapszakaszban 65 góllal végző Ovecskin korábban már a legjobb góllövőnek járó Rocket Richard Trophyt és a kanadai lista alapján kiosztott Art Ross serleget is vitrinbe tehette – 112 ponttal zárta a reguláris szakaszt.

Ovecskin és trófea-gyűjteménye: idei termés (AP)

Ovecskin és trófea-gyűjteménye: idei termés (AP)

A Mario Lemieux 1996-os teljesítménye óta egy idényen belül először 60 gól fölé jutó Ovecskin tarolt a jégkorong-szakírók körében: 134 voksoló közül 128-nál végzett az első helyen. Ovecskin Szergej Fjodorov óta az első orosz, aki egyszerre nyerte el a Hart és a Person-trófeát. A balszélső mögött a kanadai Jarome Iginla (Calgary Flames) és a szintén orosz Jevgennyij Malkin (Pittsburgh Penguins) végzett.

„Hatvanöt találat, a liga legtermékenyebb góllövője, s még a rájátszásba is bekerültek. Jók voltak idén, s mindenki tudja, ebben Ovecskinnek mekkora szerepe volt. Megérdemelte, és ami nem utolsó, jó volt nézni őt idén” – vigyorgott elismerően Iginla.

Az újoncok között az amerikai Patrick Kane lett a legjobb. A Chicago Blackhawks jobbszélsője 82 meccsen 72 ponttakl (21 gól, 51 assziszt) zárt, és Ed Belfour 1991-es debütálása óta az első chicagói, aki megnyerte a Calder-díjat.

A legjobb védekező támadónak járó Frank J. Selke-díjat a detroiti Pavel Dacjuk, míg az orosz svéd csapattársa, Nicklas Lidström zsinórban harmadszor lett a liga legjobb védője (Norris Trophy). A legjobb kapusnak járó Vezina-díjat akárcsak 2007-ben, a New Jersey Devislben szereplő Matrin Brodeur vihette haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik