Élet-Stílus

Újabb haladékot kapott a Windows XP

A Microsoft eddig 2009 januárjában szerette volna megszüntetni az OEM-gyártók azon lehetőségét, hogy a régebbi operációs rendszerrel szállítsák a Vistával párosított laptopokat és olcsóbb asztali gépeket.

A Register bukkant rá a változtatásra, amely az idén meghatározott határidő kitolását jelenti. A szoftvercég eddig azt hangoztatta hivatalosan, hogy januártól kezdve egyetlen gyártó sem választhatja az XP-t annak utódja helyett, ám a jelek szerint meggondolták magukat. Ebben nyilván a vásárlói kereslet alakulása játszotta a főszerepet, ez ugyanis nem akar csökkenni.

A megoldást azért találták ki, mert a felhasználók nem fogadták kellő örömmel a Vista-uralom gyors kialakulását. A gyártók által előre összeállított konfigurációkon kizárólagos jelleggel felbukkanó új operációs rendszer helyett egyre több partnercég szerette volna megtartani a régi, ám jól bevált Windows XP-t, és Redmond végül engedett a nyomásnak. Lehetővé tették a PC-gyártók számára, hogy helyreállító lemezek megléte esetén, illetve a Vista gyárilag történő lecserélésével helyet kapjon a régebbi szoftver, amelyet a vásárlók is örömmel fogadtak. A friss döntés eredményeként január helyett július 31-től szűnik meg ez a lehetőség – ha időközben újra meg nem gondolják magukat.

Újabb haladékot kapott a Windows XP 1

A Microsoft időközben hivatalosan is bejelentette, hogy a portugál kormány által támogatott, az olcsó laptopok elterjesztését célzó programhoz szintén mellékelik az XP speciális változatát. Ennek részeként elsősorban az iskolások juthatnak majd hozzá az 50 eurót (mintegy 70 dollárt) kóstáló mobil számítógépekhez belföldön, valamint Brazíliában és egyes afrikai országokban. Jose Socrates miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az iskolai oktatás színvonalának emelése a kormány elsődleges feladatai közé tartozik, ebben pedig kitűnő lehetőséget nyújt az olcsó laptopok megjelenése.

A Magellánról elnevezett projektben a Magellan Learning Suite szoftvercsomag jelenik meg redmondi részről, amelyben az XP, az Office, fejlesztői platform, valamint e-mail kliens és azonnali üzenetküldő szoftver kap helyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik