Élet-Stílus

Kangyal Balázs: a kötelezőt hozni a legnehezebb

A magyar válogatott hozta a papírformát, és megnyerte olimpiai előselejtező csoportját. A csapatkapitány lapunknak elmondta, hogy jó volt találkozni a társakkal, akikkel februárban egy jóval keményebb csoportban, papíron esélyesebb ellenfelekkel szemben kell kiharcolni az olimpián való szereplést.

Veretlenül jutott tovább a magyar jégkorong-válogatott a 2010-es vancouveri téli olimpia utolsó kvalifikációs tornájára, miután a budapesti előselejtezős csoportban Szerbiát, Horvátországot és Litvániát is legyőzte. Az áprilisi, szapporói divízió I-es világbajnokságot nyerő alakulat fergeteges ünneplésben részesült a Papp László Arénában, de a csapat elbírta a nyomást.

„A kötelezőt hozni a legnehezebb. Papíron mi voltunk a torna esélyesei, és ez szerencsére nem hatott nyomasztóan ránk. A kapitánynak az a vesszőparipája, hogy fegyelemmel, alázattal kell minden feladatot megoldanunk, és bár voltak negatívumok a három meccs alatt, a célunkat elértük” – mondta Kangyal Balázs.

Képek a litván meccsről (Fotó: Gáti András)

Képek a litván meccsről (Fotó: Gáti András)

„Óriási élmény volt telt ház előtt játszani, és emellett annak is nagyon örültem, hogy ismét találkozhattam a társakkal” – nyilatkozta a csapatkapitány. A játékosok a világbajnokság óta nem játszottak együtt, és a jelenlegi állás szerint februárig már nem is fognak.

„A keret jelentős része külföldön játszik, heti 2-3- mérkőzést. Ilyen feszített tempó mellett nagyon nehéz összehozni a társaságot. Felesleges azon rágódni, hogy mi lenne akkor, ha többet készülhetnénk együtt. A feltételek adottak, el kell fogadni őket. A célunk, hogy februárban tisztességesen helyt álljunk” – tekintett előre a Budapest Stars csapatában hokizó Kangyal.

A válogatott február 5. és 8. között Rigában – sorrendben – a házigazda Lettország, majd Olaszország és Ukrajna csapatával mérkőzik, és a kvartett első helyezettje vehet részt a 2010-es vancouveri játékokon. Magyar csapat – amióta bevezették az ötkarikás kvalifikációs rendszert – ilyen közel még nem került az olimpiához, lévén korábban vagy nem is selejtezhetett, vagy pedig már az első körben elbúcsúzott. A magyar együttes legutóbb az 1964-es innsbrucki olimpián volt tagja az ötkarikás mezőnynek.

„Borzasztóan nehéz lesz a februári torna. Az olaszok nagyon együtt vannak, az ukrán csapatot tíz meccsből 3-4-szer megverjük, a lettek pedig kiemelkednek a négyesből, ráadásul otthon harcolhatják ki az olimpiai szereplést” – mondta Kangyal a leendő ellenfelekről. A világranglistán elfoglalt helyezések is igazolják a rutinos hátvéd szavait: az ukránok (17.), az olaszok (14.) és a lettek (11.) is előttünk állnak az IIHF hivatalos listáján.

„A vébésikert követően az ellenfelek komolyabban vesznek minket, és a tét is óriási, úgyhogy nehéz dolgunk lesz” – mondta Kangyal, aki szerint nem szégyen kikapni egy jobb csapattól. „Senki nem fogja a fejünket venni, ha jól játszunk, de vereséget szenvedünk egy erősebb ellenféllel szemben. Akárcsak Szapporóban, most sem mi leszünk az esélyesek, de bízzunk egy újabb csodában.”

—-Út Vancouverbe—-

A “ötkarikás” selejtezők további programja (zárójelben a világranglistás helyezés)
E csoport (Hannover): Németország (10), Szlovénia (15), Ausztria (16), Japán (22)
F csoport (Riga): Lettország (11), Olaszország (14), Ukrajna (17), Magyarország (20)
G csoport (Oslo): Norvégia (12), Dánia (13), Franciaország (18), Kazahsztán (19)

A továbbjutók közül a legjobb világranglistás helyezésű csapat kerül az olimpiai C, a második legjobb a B, a harmadik pedig az A jelű kvartettbe.

A rigai torna programja (magyar idő szerint)
Február 5., csütörtök:
Olaszország-Ukrajna 15 ó
Lettország-Magyarország 19 ó

Február 6., péntek:
Olaszország-Magyarország 15 ó
Ukrajna-Lettország 19 ó

Február 8., vasárnap:
Magyarország-Ukrajna 12 ó
Lettország-Olaszország 16 ó

Az olimpiai (2010. február 16-28.) csoportok:
A csoport: Kanada (1), Egyesült Államok (6), Svájc (7), selejtezőből továbbjutó 3.
B csoport: Oroszország (2), Csehország (5), Szlovákia (8), selejtezőből továbbjutó 2.
C csoport: Svédország (3), Finnország (4), Fehéroroszország (9), selejtezőből továbbjutó 1.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik