Élet-Stílus

Megtalálták a sötét anyagot?

Lehetséges, hogy a Déli-sark fölött lebegő műszerek közvetett bizonyítékot találtak a világűr mindmáig alig ismert sötét anyag létezésére. Mindezt a Naprendszer közvetlen közelében.

Az Antarktisz fölött mintegy 38 kilométer magasságban lebegő, héliummal töltött óriási (stadion méretű) éggömbön elhelyezett NASA műszerek érdekes jelenségeket észleltek a világűrben. Egyes asztrofizikusok szerint ezek lehetnek az első valódi bizonyítékok a titokzatos sötét anyag jelenlétére vonatkozóan – írja a National Geographic Online.

Normál anyagömörülés

A szerkezet nagy energiájú és nagy mennyiségű kozmikus sugárzást észlelt, amely a Naprendszerhez igen közeli forrásból, maximálisan 3000 fényévnyi távolságból származik. A jelenség egyik lehetséges magyarázataként John Wefel, a Louisianai Állami Egyetem csillagásza azt az elméletet adta, hogy az észlelt elektrontömeg az úgynevezett sötét anyag részecskéinek ütközését követően keletkezett a részecskék kölcsönös megsemmisülésekor.

Megtalálták a sötét anyagot? 1

Ez a bizonyos sötét anyag, amely becslések szerint a világegyetem mintegy egynegyedét alkotja, olyan, mint az űrben tapasztalható normál anyagtömörülések (csillagok, bolygók, más égitestek). A különbség az, hogy bár jelentős tömegvonzással bír, fényt vagy másfajta elektromágneses hullámot egyáltalán nem bocsát ki magából, éppen ezért észlelni sem lehet, és létezésére vonatkozóan emiatt csak feltételezések vannak.

A világűr negyedét alkotja

A mostani felfedezés, amely csillagászati értelemben egy közeli sugárforrás jelenlétét igazolja, átütő erejű közvetett bizonyíték lehet a sötét anyag létezésére: magát a forrást azonban egzaktul nem lehetett azonosítani, lehet egy. Az asztrofizikusok azért megjegyezték, hogy a sugárzás más, közönségesebb forrásból (fekete lyukból, szupernóva maradványból) is származhat, amelynek holléte egyelőre ismeretlen.

A csillagászok szerint egyébként a látható anyag a Világegyetemnek csupán 4-5 százalékát alkotja, további 25 százalék a sötét anyag, legnagyobb rész pedig a rendkívül titokzatos sötét energia, amely fura jelenség elméletileg a gravitáció közömbösítésével az egész univerzum tágulását okozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik