Élet-Stílus

Ismét szétkapják a Leverkusent?

Mi a közös Michael Ballackban, Ze Robertóban, Emersonban, Dimitar Berbatovban, Lucióban, Juánban vagy éppen Paulo Sergióban? A nevezett játékosok a Bayer Leverkusennél váltak ismertté, ám a német együttes nem tudta tartani őket. Idén is valami hasonló történhet a gyógyszergyári csapattal.

A Bayern München egyeduralmát Németországban az ezredforduló környékén többször is veszélyeztette a Bayer Leverkusen együttese. A gyógyszergyáriak nem egyszer csak egy hajszállal maradtak le a bajnoki címről, különösen emlékezetes a 2001/2002-es szezon, amikor nemcsak a Bundesligában, hanem a német kupában és a Bajnokok Ligájában is az utolsó pillanatban – a döntőben – buktak el.

A parádés szezont futó Leverkusen a sikereit részben annak köszönheti, hogy akkor a csapatot együtt tartották a vezetők, a Real Madrid ellen elveszített BL-finálét követően aztán szépen lassan elvitték a sztárokat, és a klub nem tudott egyenértékű embereket igazolni a pótlásukra. Idén azonban egy újabb nagycsapat épül a Rajna partján.

Brazil kapcsolat

A Leverkusen együttese remek kapcsolatokkal rendelkezik Dél-Amerikában, elsősorban Brazíliában, így nem csoda, hogy számos alkalommal az európai élcsapatok elől halászták el a fiatal tehetségeket.

René Adlerék a tabella élén (MTI/EPA)

René Adlerék a tabella élén (MTI/EPA)

Az Arsenalhoz hasonlóan a fiatal tehetségek kinevelésére fektetik a hangsúlyt a klubnál, ám az angolok ellentétben a csapattól eligazoló játékosok új munkáltatójuknál is megállják a helyüket. Az Ágyúsoktól elszerződő futballisták az új közegben többnyire nem találják fel magukat, elég csak Henry-ra, Flaminire, Ljungbergre vagy éppen Piresre gondolni. A Leverkusenből eligazolok ezzel szemben új csapataiknál legjobb éveiket futják. Bőven akad példa: Ballack (Bayern és Chelsea), Lucio (Bayern), Emerson (Juventus, Real, AS Roma, Milan).

Elviszik megint a legjobbakat

Nem csoda, hogy továbbra is nagyon kapósak a Leverkusen játékosai. A csapat az idei szezont parádésan kezdte – jelenleg vezeti a tabellát -, így borítékolható, hogy januárban vagy legkésőbb nyáron jó pár kulcsembert elvisznek a spanyol és angol csapatok, vagy éppen a München, amely a Bayer-specialista.

A bajorok a tehetségek felkutatásában sokkal hatékonyabb Leverkusentől az elmúlt évtizedekben rengeteg játékost (többek között Jorginho, Ze Roberto, Lucio, Ballack) vásároltak, és jelenleg is van egy kiszemeltjük. Oliver Kahn visszavonulásával Michael Rensing kapott lehetőséget a Bayern München kapujában, de ő nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. A válogatott első kapusává előlépő Rene Adler viszont ideális megoldás lenne a posztra.

A fiatal portás mellett Patrick Helmes, Michal Kadlec, Renato Augusto, Simon Rolfes és Arturo Vidal is szerepel számos klub kívánságlistáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik