Élet-Stílus

Súlyos büntetések a portugál bundaügyben

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a gondomari bíróság a 2004 tavaszán kirobbant, „arany sípnak" elnevezett korrupciós botrány főszereplőit.

Valentim Loureiro, a Portugál Labdarúgó Liga korábbi elnöke három év két hónapot, míg Pinto da Sousa, a játékvezetői bizottság volt elnöke két évet kapott, továbbá José Louis Oliveirát, a harmadosztályú SC Gondomar irányítóját három évre ítélték el – minden esetben felfüggesztett a büntetés -, és öt sípmestert három esztendőre eltiltottak a játékvezetéstől.

A korrupciós botrány 2004 tavaszán robbant ki Portugáliában. A hatóságok ekkor kaptak névtelen bejelentést arról, hogy az SC Gondomar a feljutás érdekében a liga segítségével egyszerűen „megrendeli” a játékvezetőket a bajnoki találkozókra, a bírók szimpátiáját pedig különböző ajándékokkal igyekszik megnyerni.

Valentim Loureir: három év két hónapot kapott

Valentim Loureiro három év két hónapot kapott

Mintegy 200 gyanúsított ellen indult vizsgálat, közülük ötvenen komoly tisztségeket betöltő politikusok és futballvezetők. A vizsgálat során a portugál az első osztályban is tapasztaltak visszaéléseket, emiatt a bajnok Portótól hat pontot levontak.

Továbbá az UEFA a BL-ből is kizárta a portugál klubot, de portóiak fellebbeztek, s végül visszakapták indulási jogukat.

Sztrájk Szlovéniában

Nem akarnak pályára lépni a hétvégén a szlovén futballisták, mert nem tudtak megegyezni munkakörülményeik javításáról a klubjaikat tömörítő szervezettel. A játékos-szakszervezet többek között kéthetes szabadságot kért az idény közepére, emellett szerződések egységesítését szorgalmazta. Utóbbi területen született egy tervezet, de azt a futballisták nem tartották kielégítőnek, s a sztrájk mellett foglaltak állást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik