Korsózgatás bőrgatyában
Ha október, akkor sörfesztivál – a világhírű müncheni Oktoberfest, amelyre évente közel 6,5 millióan látogatnak el, idén szeptember 20. és október 5. között várja a bajor sörök szerelmeseit. Az első Oktoberfestet, amely valójában egy nagyszabású lovasverseny volt, 1810-ben rendezték meg Ludwig bajor koronaherceg és Terézia szász-hildburghauseni hercegnő esküvőjének az alkalmából. Az esemény sikere után München város vezetése úgy döntött, hogy évente megtartja az őszi fesztivált, amely a helyszínéről a helyiek körében a „Wiesn”, azaz a Rét nevet kapta.
Az elmúlt mintegy kétszáz évben csak 22 alkalommal maradt el az Oktoberfest, amely az évek során kéthetes, óriási sörös mulatsággá nőtte ki magát. A müncheni sörfesztivál az idén 14 nagy sörsátorral (a legnagyobb a 10 ezer ülőhelyet biztosító Hofbräu-sátor, amely elsősorban az amerikai és az ausztrál turisták körében kedvelt) és literenkénti 7,80–8,30 eurós árakkal (szemben a tavalyi 7,30–7,90 euróval) várja a „folyékony kenyér”szerelmeseit. Ha pedig a hangulat is magával ragadná az odalátogatókat, akkor 370 euróért (mintegy 60 ezer forintért) a férfiak valódi bőrnadrágot húzhatnak magukra, míg a hölgyek 125 euróért (közel 21 ezer forintért) a keblet is láttatni engedő, buggyos ujjú dirndliben mulatozhatnak.
Több mint hatmillió látogatót várnak a világ legnagyobb sörünnepére (fotó: MTI)
Hagyma hagyma hátán
Bár kevésbé ismert, mint a müncheni, ám látványosságokban felveszi vele a versenyt! Ez a weimari hagymafesztivál, amelyre évente mintegy 300 ezren látogatnak el. Türingia legnagyobb szabadtéri rendezvényét 1653-ban alapították. A weimari hagymapiac igazi unikumnak számít, hiszen ez az egyetlen olyan vásár, amely egy középkori ünnepségből eredően egészen a mai napig továbbélt. A vásári hagyományokkal rendelkező fesztivál napjainkra igazi karneváli látványosságokat felvonultató eseménnyé vált. Sötét színű baksör, hagymakirálynő-választás, maratoni futás és koncertek várják a látogatókat október 10. és 12. között. A hagymafesztivál szimbóluma mi sem lehetne más, mint a hagymafüzér, amelynek a heldrungeni parasztok az igazi mesterei. A fesztivál egyik elmaradhatatlan programja a hagymafonat-készítő verseny, amelynek győztes alkotását, azaz a leghosszabb hagymafonatot a fesztivál zárónapján jótékonysági árverésre bocsátják.
Fesztivál ínyenceknek
A szeptember végi, októberi eleji időszak dúskál az olaszországi gesztenye-, csiga- és gombafesztiválokban. Szinte nincs olyan hétvége, amikor egy-egy kisváros ne rendezné meg az éppen szezonális gasztronómiai programját. Ha valaki éppen Trento tartomány területén utazgatna októberben, érdemes beterveznie a látnivalók közé Brentonico városát is, ugyanis a gesztenyében bővelkedő vidéken október 18-án és 19-én gesztenyefesztivál várja az odalátogatókat. A brentonicói gesztenyefesztiválon nemcsak gesztenyéből készült ételeket (mint például a gesztenyelisztből készült helyi édességet) és tucatnyi fajta gesztenyét kóstolhatunk, hanem folklórelőadásokat is megnézhetünk.
Idén is több száz csapat méri össze kolbászkészítő tudományát (fotó: MTI)
Kolbászból a kerítés?
Disznóvágási bemutató, kolbászkészítő verseny, savanyúságok seregszemléje – ez vár azokra, akik ellátogatnak október végén hazánk páratlan gasztronómiai rendezvényére, azaz a Csabai Kolbászfesztiválra. Az ország egyik legkiemelkedőbb hagyományőrző eseménye, amelyet idén október 23. és 26. között rendeznek meg a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén, évente mintegy 65–70 ezer látogatót vonz. A tizenegy éves múltra visszatekintő fesztiválnak, amely egykor hagyományőrzési célból indult, fő látványossága a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny. Az odalátogatók nem csupán a disznóvágást, a csabai kolbász és szárazkolbász, valamint a savanyúság készítését, no meg a disznótoros hagyományokat ismerhetik meg, hanem Békéscsaba és vidéke szlovák és magyar gasztronómiai hagyományait is. A rendezvényről a borvigadalom sem hiányozhat: a négynapos kolbászfesztiválon kereken 30 pincészet és borászat mutatkozik be.
legyen ön is fn tudósító!
Minden a tökről szól
Aki kolbász vagy sör helyett inkább tökből készült ételeket kóstolgatna, annak érdemes Őrség felé venni az irányt, ugyanis október 11-én ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál. A nyugat-dunántúli régió legnagyobb gasztronómiai és turisztikai rendezvényére idén is 8–10 ezer látogatót várnak a szervezők. A fesztivál az Őrség jellegzetes tájtermékét, a tököt állítja a középpontba. Az Őrségi Nemzeti Park központi területén és a szomszédos Szalafőn zajló eseményre ellátogatók olyan programok közül csemegézhetnek, mint például töklökő verseny, tökmagolajütés, kulturális bemutatók, népi játékok, óriástök-kiállítás, töklámpás felvonulás, valamint töktombola. A szerencsésebbek akár a Tökkirály vagy a Töklovag címet is elnyerhetik. Aki pedig megéhezik, a gasztronómiai programok keretében tökből készült ételeket kóstolhat, amelyek elkészítésében az őrségi háziasszonyok versenyeznek.