Élet-Stílus

Lewis kételkedik Bolt teljesítményében

A kilencszeres olimpiai bajnok amerikai Carl Lewis kétségeit fejezte ki a jamaicai Usain Bolt pekingi szuperteljesítményével kapcsolatban – jóllehet, az egykori klasszis egészen konkrét doppingvádakat nem fogalmazott meg.

A 22 esztendős jamaicai Usain Bolt Pekingben három aranyérmet nyert, ráadásul 100 és 200 méteren, valamint a 4×100-as váltó tagjaként is világrekordot repesztett. „Lehet, hogy ő minden idők legnagyobb atlétája. De ostobának kell lenni, ha az ember nem teszi fel a kérdést: miként lehet, hogy valaki az egyik évben 10.03-ot fut 100 méteren, következő esztendőben pedig már 9.69-ot?” – mondta Lewis a Sports Illustrated című lapnak.

Az egykori klasszis amondó, Bolt nem mondhatja magáról, hogy ő a legnagyobb, ha két év múlva elkapják. „Maradjunk realisták, és nézzük végig a listát: Ben Johnson, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Tyson Gay, Asafa Powell és Bolt. Hat ember, aki 9.8 másodperc alatt futott. Három közülük megbukott, egy negyediket pedig egy évre eltiltottak” – elemezte a helyzetet az előző évszázad atlétája, igaz, Maurice Greene-t valamiért kihagyta a felsorolásból.

Usain Bolt - a gyanú árnyékában (telegraph.co.uk)

Usain Bolt – a gyanú árnyékában (telegraph.co.uk)

Lewis kitért a doppingellenőrzés körülményeire is: „Büszke vagyok Amerikára, mert mi rendelkezünk a legjobb ellenőrzési módszerekkel és a legátfogóbb doppingellenes programmal. Ugyanakkor Jamaicában nem lehet előzetes bejelentés nélkül megvizsgálni a versenyzőket, ezért hónapokig kontroll nélkül készülhetnek. Nem vádaskodni akarok, de ne várjon társaihoz hasonló megbecsülést az, aki más szabályok szerint él.”

Bolt és a dopping

A doppinggyanú kapcsán korábban Usain Bolt is megszólalt, jóllehet, a jamaicai nem vesztegetett sok szót e témában.
Még Pekingben egy újságírói kérdésre úgy válaszolt: „Számtalanszor ellenőriztek, de soha sem találtak semmit.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik