Élet-Stílus

Leépítették a volt kapitányt

Várhidi Péter furcsa helyzetbe került. Az olaszok legyőzése után még ünnepelt szövetségi kapitány volt, aztán az MLSZ külföldi trénert szerződtetett helyette, most pedig – papíron december 31-én – búcsúzik tőle, jóllehet, előtte kinevezte az olimpiai csapat élére. Várhidi az FN-nek kommentálta a történéseket.

Az Újpesttel bajnokságot nyert Várhidi Péter az U19-es nemzeti csapat edzői állását cserélte a szövetségi kapitányi posztra. 2006 novemberétől idén május 1-jéig irányította a jobbára fiatalokból álló válogatottat. Állítása szerint nem végzett rossz munkát (az olaszok legyőzése után ő volt „a világ legjobb edzője” Magyarországon…), és ezt Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezetője is elismerte, ennek ellenére a futballvezér tavaly télen külföldi edzőt keresett a helyére. Már ez is meglehetősen furcsa helyzet volt.

Kisteleki bár bejárta Európát, nem járt eredménnyel, így az MLSZ-vezérkar januárban megerősítette állásában a bajuszos trénert, akit akkoriban gúnyosan Bábhidinek is neveztek, amiért nevét adta a cirkuszhoz. Ráadásul ismét elvállalta a feladatot, holott tudta, ha Kisteleki megegyezik külföldi jelöltjével, mennie kell. Várhidi akkor úgy nyilatkozott a FigyelőNetnek, nem esik kétségbe, mert az MLSZ hosszú távon számít rá – ezt mondták neki, s emellett még azt is, hogy a karrierjét is segítik.

Valami véget ért (MTI)

Valami véget ért (MTI)

Május elsején aztán munkába állt az új szövetségi kapitány, Erwin Koeman, míg Várhidi az ígéret szerint új munkakört tölthetett be, az olimpiai együttes szakvezetője lett.

Előtte azonban beugróként két meccsre elvállalta az U21-esek irányítását. („Én voltam az egyetlen szabad edző, értem ezalatt, hogy nekem nem volt dolgom akkor – mondta.)

Nos, San Marino együttesét 5-0-ra verte a csapat, majd következett a szerbiai 0-8, amely után kiderült, az időközben futballfejlesztési igazgatónak szerződtetett Jámbor László Várhidinek nem szán feladatot az utánpótlás-válogatottakat irányító teamben. Ebből fakadóan később jött a hír: az MLSZ nem hosszabbítja meg a december 31-én lejáró szerződését. Akkor már karrierépítésről szó sem esett, sem hosszú távú tervekről, sőt arról sem, miért nem kell már a szakember.

Ő sem tudja. Nem indokolták meg. A helyzet azért kínos, mert megbízták egy feladattal – az olimpiai csapatról van ugye szó -, amit el sem kezdhetett. „A feladatot megkaptam, hasonlót, mint az A válogatottnál, csapatot kellett volna építenem. A munkával az MLSZ elnöksége bízott meg, később azonban egy kézbe került az utánpótlás irányítása, és az ezzel megbízott Jámbor László nem számít rám” – idézte fel a történteket Várhidi.

A külső szemlélőnek – a fentebb citált előzmények ismeretében – az lehet az érzése, kibabráltak Várhidi Péterrel, egyszerűen leépítették az edzőt, ő azonban elfogadja a helyzetet, mást amúgy sem tehet – jó, azért méltatlankodhatna egy kicsit… -, inkább előretekint.

„Mindig a legjobb tudásom szerint igyekeztem ellátni a rám bízott feladatot. Úgy érzem, az U19-es csapatnál és 18 hónapig az A válogatottnál is jó munkát végeztem. Mindennél többet mond, hogy az irányításom alatt újra megszerette a közönség a nemzeti együttest. Beugróként vállaltam el az U21-es csapat irányítását, nem hiszem, hogy a 0-8 miatt született ez a döntés, az a vereség legfeljebb csak meggyorsította a folyamatot. Azért, hogy ez most így alakult, nem haragszom senkire, a harag amúgy sem jó tanácsadó – mondta.

Korábban arról volt szó, főleg az olaszok legyőzése után, hogy Várhidit több csapat is megkörnyékezte. Külföldről is. Hogy mi a helyzet most? „Ez ügyben konkrétumokat ne várjanak tőlem. December 31-ig különben is élő szerződés köt a szövetséghez. Addig járom a pályákat, figyelem a csapatokat” – jegyzi meg Várhidi. Aki szakkommentátorként újra feltűnt a Sport Televízióban. „Most újra van lehetőségem kommentálni az eseményeket, szívesen csinálom” – állítja. Nyilván ez így van, de neki nem a lelátón, hanem a kispadon kellene ülnie…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik