Gazdaság

KELET- ÉS KÖZÉP-EURÓPAI GÉPKOCSIIPAR – Autóverseny

Dél-Amerika után egyes megfigyelők szerint a kelet-közép-európai országok autópiacán várható a forgalom gyors és jelentős növekedése. Ezt sejteti, hogy a térségben látványosan megnövekedett az autóipari kapacitás. A gyártók már tudják, hogy a lengyel, cseh, magyar vevőnek lesz pénze. De amíg nincs, félő, hogy egyik-másik vetélytársat megfojthatja a nagy tülekedés a vásárlóért.

Nemcsak a magyar, hanem a környező CEFTA-országok autóipara is pezseg. Elég, ha csak a Lengyelországba települt Fiat, Opel, Seat, Skoda, Daewoo autógyárakat, összeszerelő üzemeket, a virágzó cseh Volkswagen-bázist, a romániai Daewoo gyárat, az új erőre kapott Daciát vagy a komoly terveket szövögető kragujeváci Zastavát tekintjük. A Skoda egymaga évi félmillió autó gyártására készül az ezredfordulóra, s a Zastava sem adja alább 150 ezernél. Nem is beszélve a Hyundai, a SSangyong egyre konkrétabb terveiről a régióban.

(A Hyundai delegációja a székesfehérvári Ikarus gyár után néhány napja Győrbe is ellátogatott. A márka érdeklődik a Rába iránt, azzal összefüggésben, hogy gyártókapacitást akar létesíteni. Egyelőre a fővárosi Illatos úti telephelyen kezdődik meg a Hyundai kishaszon-gépjárművek összeszerelése. Az 1, 3,5, 5 tonnás kategóriában a márka piacvezető akar lenni Magyarországon.)

Egyes szakemberek szerint a kapacitások túl gyors növelése miatt irreálisan erőssé válik a verseny, s ez akár egyik-másik gyár idő előtti bezárását is okozhatja – akár Magyarországon is.

A Daewoo máris lassítani kényszerült Romániában. Az ottani Bokros-csomag miatt takarékra állította craiovai gyárát: az ötezerből három és fél ezer dolgozót szabadságra küldött, mert nem tudja a tervezett húszezer autót belföldön eladni. A szakemberek feltételezik, hogy a megmaradt Daewoo-kból Magyarországra is kerül jó néhány, ami nyomhatja a piacot. (Áprilisban mintegy 14 ezer eladatlan Daewoo Cielo volt készleten Romániában.) A mintegy 88 ezres újautó-behozatali kvótából várhatóan még a dömping-Daewookra is futná.

Ki tudja, mennyire súlyosan érinti az öldöklő verseny a magyarországi gyártókat. A Suzukinál egyelőre nem tartanak a CEFTA-országok egyre népesebb autógyártó-táborától. A termelés nagy részét jelenleg is exportálják, és piacaikon keresett a megfiatalodott Swift. Az idei év jól indult az esztergomiaknak. Belföldön az első négy hónapban mintegy 4500 autót adtak el, csak áprilisban másfélezret: ez jobb, mint a tavalyi legsikeresebb hónapban. Ezer Swift elfogyott előrendelésben, és az export is jól megy: négy hónap alatt 16 ezer autó talált gazdára külföldön, zömmel Nyugat-Európában. Tihanyi Tamás PR marketing-menedzser szerint már a gyártáson múlik, hogy győzi-e szusszal. (Az esztergomi gyár jelenleg két műszakban termel, a harmadik műszak beindítása nagyobb befektetéssel járna.)

Tihanyi szerint jó a kocsi és értékarányos az ára – ez a kategória nemcsak belföldön, hanem Nyugat-Európában is keresett. (A Suzuki tavaly októberben mutatta be az új nyugat-európai szabványokhoz igazított, felfrissített modelljét, amely nemcsak biztonsági, hanem választható kényelmi berendezéseiben is gazdagodott.) Folyamatosan dolgoznak a kelet-európai régió meghódításán is.

Tihanyi szerint a Swiftnek kategóriában és minőségben nem lenne vetélytársa a romániai Daewoo Cielo. A Maruti behozatalát pedig (amely a Daewoo Tico riválisa lehetne) az új típusig átmenetileg felfüggesztette az importőr.

A Suzuki piaci optimizmusának Tihanyi szerint az is alapot ad, hogy már négyévesek az első magyar Suzukik, várható a cseréjük. A szakember szerint az árérzékeny magyar ügyfelek elégedettek, de egyre igényesebbek is. Ezzel hozza összefüggésbe a nem túl jó minőségű, de nagyon olcsó ex-szovjet márkák: a Tavria, az Aleko eltűnését, a Lada visszavonulását. Érdekesség: a vevők mércéje térségenként is eltérő. Budapesten és környékén inkább a jól felszerelt 1,3-as kocsikat tudják eladni, a kelet-magyarországi régióban keresett a legolcsóbb, egyliteres alapváltozat is.

A Peugeot Hungáriánál is a vevő igényességével magyarázzák a magyarországi üzleti sikert. Az idén 3400-3500 darabos eladást, három éven belül pedig – az 1995-ös 1,5 százalék után – 5 százalékos piaci részesedést tervez az importőr. Ez a márka – igaz, nagyon alacsony bázisról – két év alatt több mint kétszeresére (1177 darabról 2577-re) növelte forgalmát.

Horváth Gyula marketing-igazgató ezt azzal magyarázza, hogy jól választották meg az ár és a felszereltség arányát. Sok márka úgy igyekszik előnyt szerezni az árversenyben, hogy egyre olcsóbb, egyre “fapadosabb” kocsikat kínál. A Peugeot, éppen ellenkezőleg, növeli a felszereltséget. Egyre több vevő kér ABS-t, jobboldali légzsákot. A gazdagon felszerelt 406-ossal a nagy kategóriában is bevált a recept, ahol máris 7 százalékos piaci részesedést ért el az oroszlános márka. A marketingfilozófia: ezeket a kocsikat élvezet vezetni. Ehhez a jármű kényelmén, a meghibásodások ritkaságán túl az ügyfél-, szerviz-, vevőszolgálat is hozzátartozik. Bár a Nyugat-Európában megkövetelt szigorú környezetvédelmi előírásokat a magyar vásárlók még nem tekintik annyira fontosnak, a Peugeot Magyarországon is ugyanazt a kocsit forgalmazza, mint Nyugat-Európában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik