Gazdaság

ADÓPARADICSOM: A KÍVÁNSÁGLISTA – Dollárok a napfényben

Az offshore központok boldogan fogadják az ember pénzét, de az embert már kevésbé. A szálláshely ellenőrzése és kutakodó kérdőívek tántoríthatják el azt, aki adóparadicsomban akar élni. Mekkora vagyon szükséges ahhoz, hogy tényleg ki lehessen használni az offshore központok által nyújtott adókedvezményeket?

Kezdődjék a lista a legkészségesebb befogadókkal! Antigua meg a Turks- and Caicos-szigetek például boldogan üdvözlik az üzletembert, ha ki tudja fizetni a belépődíjat. Antigua esetében ez mindössze évi 20 000 dolláros teher, plusz adóévente egy hónapos kötelező tartózkodás. Turks szigetén az állandó lakóhely ára a kormány által elfogadott és kezelt befektetési alaphoz való egyszeri, 50 000 dolláros hozzájárulás. [Cserébe mindkét sziget napfényt kínál és (ami még melengetőbb) jövedelem-, társasági és tőkenövekményi adótól mentes életet)].

Hiába tudja azonban valaki kifizetni a fenti költségeket, az adókedvezményes területen való letelepedés még egyáltalán nem érinti az illető otthoni adókötelezettségét. Ez csak úgy kerülhető meg, ha a vállalkozó az adóparadicsom “bona fide” lakójaként megszakítatlan időszakra telepedik le (ez általában egy teljes adóév) és egyidejűleg bejelenti végleges ott-tartózkodási szándékát. Aki nem állja ki ezt a próbát, azt az előző lakóhelyének adóhatóságai átmenetileg távollévő, adózásköteles partnernek tekintik.

Az adózási változások érzékeltetésére az International Investor című folyóirat az alábbi példát idézi fel: egy vállalkozó el kívánja adni cégét. Elhagyja Nagy-Britanniát és állandó lakóhelyéül választhatja – például – Antiguát. Mint nem brit állandó lakos, az antiguai letelepedés utáni évben eladhatja a vagyonát és minden haszonhoz adómentesen jut hozzá. “Felveheti a pénzt, betétbe helyezheti a Csatorna-szigeteken és jövedelemadó teher nélkül élhet a kamatokból” – definiálja a helyzetet Donald Ward, az antiguai Price Waterhouse ügyvezető igazgatója.

Az adózási célú letelepedésnél azonban létezik egy vagyon szerinti “szamárlétra”. Antiguához képest Jersey és Bermuda csak a kimagaslóan gazdagokat fogadja be. Jersey szigetén évente mindössze hat olyan embert fogadnak be, akik “egészséges és rendes emberek”, és “komoly beruházást” eszközölnek a helyi gazdaságba. E nem számszerűsített kvóta alól van néhány kivétel.

Jerseyn továbbá a befektethető jövedelemből legalább 150 000 font adót kell fizetni, ami feltételezi, hogy a letelepedő legalább 750 000 fonthoz jut jövedelemtermelő eszközeiből. “Nem nagyon szeretik azt, akinek milliói vannak, de évente csak 200 000 font jövedelmet mutat ki. A jerseyi hatóságok elvárják, hogy kötvényekből, részvényekből és banki betétekből évi rendszerességgel 750 000 font befektetési jövedelem keletkezzék. Ehhez minimum 15 millió fontos vagyonra van szükség” – mondja az Ernst & Young Jersey szigeti irodájának adószakértője.

Guernsey, a másik Csatorna-sziget és Bermuda esetében a gátak nem annyira pénzügyi, mint ingatlan jellegűek. Guernsey lakás- és ingatlanállományának csupán 10 százalékát tartják fenn új betelepülőknek, viszont az ingatlanárak 300 000 fontnál kezdődnek és akár 3 millióig terjednek. A letelepedés után pedig megegyezés tárgyát képező jövedelemadót kell fizetni. Bermudán egy új ház ára jóval 2 millió font felett van. Ehhez járul még a 20 százalékos átírási illeték. (Viszont Bermuda az egyike a kevés teljesen adómentes központnak.)

Két évvel ezelőtt Gibraltáron is hoztak a gazdag befektetőket vonzó törvényeket. Ennek eredményeképpen egyre több dél-amerikai, német és orosz érkezik. A helyi Marrache & Co. ügyvédi iroda tulajdonosa szerint az adókedvezmények mellett a bizalmas adatkezelés jelenti a csábítást. “Svájcból és Monacóból is érkeznek áttelepülők, mivel az európai harmonizációs folyamat erősödésétől félnek és Gibraltáron kevésbé érzik magukat kényelmetlen helyzetben.”

Gibraltár a fürkésző adóellenőrök előtti elzárt bástyának tartja magát. A gibraltári kormány gyakorlatilag évi 10 000 font adót kér cserébe egy az Európai Unióhoz tartozó lakóhelyért és teljes titoktartásért. (Nagy-Britannia és Gibraltár között nincs információcsere.) A betelepülőknek saját, kizárólagos használatra ingatlant kell vásárolniuk. Az ár 100 000 és 300 000 font között mozog.

Sok vállalkozó a legjobb helynek Máltát és Ciprust tartja. Csak névleges adófizetés van, plusz a kettős adóztatást kizáró egyezmények hálózatának kihasználása révén további kedvezményeket lehet igényelni. A ciprusi állandó lakosoknak csak évi 30 napot kell a szigeten tölteniük, és egy címre van szükségük. Az ingatlanok a szabadpiacon megvásárolhatók, és nem is drágák. A Nagy-Britanniával meglévő, kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján a mindössze 4,5 százalékos ciprusi személyi jövedelemadó kifizetésével Angliában a vállalkozó minden adófizetési kötelezettsége megszűnik.

NÉHÁNY GEREZD “PARADICSOM”

Antigua Barbados Jersey Guernsey Man-sziget Monaco Málta
Vagyoni előírások Nincs. Új Állandó Lakos Program az igen vagyonosok számára. Belép hat hónapra, ha beengedik; utána kérelmezze a bevándorló státust, ha el tudja magát tartani. Nincs, de a bevándorlást gyakorlatilag az ingatlanpiacon keresztül kontrollálják. Nincs (feltéve, ha brit). Nincs. Bizonyítani kell a megélhetési alapot, vagy munkahellyel vagy egy monacói bank igazolásával. Minimum 260 000 font tőke vagy 17 000 font évi jövedelem (1 máltai font = 1,7 angol font).
Tartózkodási szabályok Adó szempontjából antiguai, ha évi 193 napnál többet tölt ott. Az Állandó Lakos Program értelmében évi 30 napos tartózkodás feljogosít a státusra. Állandó lakos 5 év után. Adó szempontjából lakos, ha adóévente 182 napnál többet tölt, vagy állandó lakása van és az adóhivatalnak bejelenti, hogy min. 2 évet kíván ott tölteni. Adó szempontból lakos, ha évi 182 napnál többet tölt ott, vagy 4 év átlagában évi 3 hónapnál többet, vagy van lakóhelye a szigeten és bármekkora időt ott tölt. Adó szempontból lakos, ha évi 182 napnál többet tölt; vagy 91 napnál régebben van lakóhelye és 91 napnál többet tölt ott. Adózási szempontból lakos, ha adóévente 6 hónapot tölt ott, 4 év átlagában évi 3 hónapot, vagy ha ott kíván letelepedni a belépés pillanatától. Belépéskor tartózkodási engedélyt kell kérni 3 évig évente megújítják, minden harmadik évben további 9 évre, aztán minden 10. évben. Sohasem lehet monacói állampolgár. A belépés előtt kell kérni tartózkodási engedélyt, és a tartózkodás az érkezéskor kezdődik. Ezután nincsenek további tartózkodási feltételek.
Helyi adók (tartózkodási engedélye van, de nem ott él) Nincs jövedelemadó, tőkenövekmény-adó, örökösödési illeték. A külföldi nyugdíjak utáni adó 5 százalékra leszorítható. Az új program szerint Állandó Lakosok évi 20 000 dollárt fizetnek. Nincs tőkenövekmény-adó, örökösödési illeték. A jövedelemadó-kulcs 25 százalék az első 8000 fontra, utána 40 százalék. 4330 font személyi adókedvezmény. Ingatlanátruházási illeték. Nincs tőkenövekmény-adó, örökösödési illeték. A jövedelemadó kulcs 20 százalék. Nincs tőkenövekmény-adó, örökösödési illeték. A jövedelemadó kulcs 20 százalék. Nincs tőkenövekmény-adó, örökösödési illeték. A jövedelemadó-kulcs 15-20 százalék. Nincs jövedelemadó, tőkenövekmény-adó. Örökösödési illeték a helyben levő vagyon után, 0-16 százalék között. 15 százalékos jövedelemadó, évente min. 1000 máltai font. Korlátozott tőkenövekmény adó és halálozás esetén tőkeátruházási adó.
Munkavállalási korlátozások Nincs korlátozás. Az engedély évi max 2000 dollárba kerül a munka jellegétől függően. Engedélyt főként az kap, aki hiányszakmával rendelkezik. Bevándorló, ill. állandó státus esetén nincs szükség engedélyre. Nincs korlátozás. A munkáltató kér munkavállalási engedélyt A munkavállalási engedély akkor szerezhető, ha bebizonyítható, hogy helybeli jelentkező nem alkalmas a munka elvégzésére. Először az állampolgároknak, és a már Monacóban dolgozóknak ajánlják fel a munkahelyeket. Ha senki sem felel meg, a munkakört bárki betöltheti. Nagyon nehezen szerezhető munkavállalási engedély, ha nem offshore vagy nemzetközi kereskedelmi vállalatnál dolgoznak.
Ingatlan Az állandó lakosoknak állandó lakóhelyet kell szerezniük, vételárak 150 000 dollártól, bérleti díjak 1200 dollártól. Nem szükséges, és vételi korlátozások sincsenek. Vásárláshoz vagy “fontos állás” kell, vagy gazdagnak kell lenni (15 millió fontos vagyon, 500 000 font adóköteles jövedelem, 600 000 font feletti ingatlanárak). A többiek bérelt ingatlanban élhetnek (rendkívül drága). Ha “helyi piaci” ingatlant birtokol, az “alapengedély” meghatározza a minimális értéket. Az árak a délkelet-angliaihoz hasonlóak. A “nyílt piacon” kb. 1600 ingatlan van (viszonylag magas ár). Nem szükséges, és nincsenek vásárlási korlátozások. Nem szükséges, és nincsenek megkötések. Állandó lakcím kell, amikor tartózkodási engedélyért folyamodnak (bérelt vagy saját). Az állandó lakosoknak a betelepülés utáni egy évben 20 000 máltai font feletti lakást vagy 30 000 máltai font feletti házat kell vásárolniuk. Másik lehetőség a bérlet, évi min. 1200 máltai fontért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik