Gazdaság

HUMAN – Kórházi keservek

Nem állt be igazán jelentős fordulat a Human Oltóanyagtermelő- és Gyógyszergyártó Rt. helyzetében. A társaság első féléves árbevétele 21 százalékkal emelkedett, s megközelítette a 8 milliárd forintot. A legpozitívabb fejlemény, hogy az exportbevételek egy év alatt megduplázódtak – 1,2 milliárd forintra nőttek -, ami ellensúlyozni tudta a hazai eladások infláció alatti (13 százalékos) bővülését.

A kivitel emelkedésében minden bizonnyal szerepet játszott a tavaly stratégiai tulajdonossá vált kanadai Novopharm Ltd., amely jelenleg 55,52 százalékos hányaddal rendelkezik. A fő bevételi forrást jelentő hazai piaccal azonban a Humannak továbbra is sok problémája adódik: a társaság legfontosabb vevői ugyanis a rossz pénzügyi helyzetben lévő kórházak. Emiatt a lejárt tartozások a félév végén meghaladták a negyedmilliárd forintot, a követelések összege pedig – egy év alatt több mint egymilliárd forinttal emelkedve – 2,85 milliárdra duzzadt. Természetesen nem arról van szó, hogy a kórházak tartozásait le kellene írni (hiszen itt áttételesen állami finanszírozású intézményekről van szó), az elmaradt bevételek azonban problémákat okozhatnak. Úgy tűnik, hogy a vevői tartozások jó részét a társaság a szállítókra próbálja áthárítani: ez irányú kötelezettségei 1,3 milliárd forinttal nőttek.

A Human likviditási helyzetére jótékony hatást gyakorolt a tavalyi egymilliárd forintos alaptőke-emelés: a vállalat pénzügyi eredménye 40 millió forinttal javult. (Ez adta a 497 millió forintos adózás előtti eredmény 90 millió forintos bővülésének nagy részét.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik