Gazdaság

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Hol lehet a vége?

Minden korábbi várakozást felülmúló rekordokkal lepte meg a nagyérdeműt az év eleje óta eltelt szűk nyolc hónap: a Budapesti Értéktőzsde hivatalos indexe, a BUX 4131,34 pontról indulva 8483,79 pontig emelkedett. Az utóbbi hetek áresése viszont intő jel lehet arra, hogy a részvényárak szárnyalása büntetlenül nem tarthat örökké. A nemzetközi piacok hangulatváltásával párhuzamosan Magyarországon is hetekig tartó korrekcióra kell felkészülniük a befektetőknek.

Az elmúlt esztendő látványos árfolyam-emelkedése után eddig idén is csak átmenetileg tört meg a hazai részvényárak felívelésének lendülete. Bár a BUX-index értékének augusztus eleji, tíz százalékot meghaladó esését lehet csupán egyszerű korrekciónak nevezni, az elemzők jelentős része a piac túlértékeltségére hívja fel a figyelmet. A hazai cégek prominensei az árfolyam és az egy részvényre jutó nyereség hányadosaként meghatározott P/E-mutatót tekintve immár a legfejlettebb tőkepiacokon megszokott mutatókkal büszkélkedhetnek. S jóllehet, a napokban közzétett tőzsdei gyorsjelentések zöme továbbra is bizakodásra adhatna okot, a befektetők kezdik belátni: a cégek növekedési üteme lassan eléri saját korlátait. Több társaság túljutott ugyanis azon a fordulóponton, amikor a kihívás már nem a további növekedés, mert a megszerzett pozíciók megőrzése is épp elég nehéz feladat elé állítja a menedzsmentet.

A rekordot rekordra halmozó elmúlt szűk két esztendő a hazai lakosság körében is széles körben ismertté tette a tőzsdét. Hónapról hónapra mind többen csatlakoztak a részvénypiacon szerencsét próbálók köréhez. Az általános áremelkedés miatt pedig – szinte függetlenül a választott papírtól – lényegében mindenki nyereséggel hagyhatta el a parkettet. Az extraprofit lehetőségével párhuzamosan számottevően megnőtt a magánbefektetők kockázatviselő képessége is. Olyannyira, hogy jelentékeny részük – megfelelő tőkeerő híján – hitelből is előszeretettel vásárolt bizonyos részvényekből, például a Mol vagy a TVK papírjaiból. Ezeknek az ára ezért sokkal inkább ki van téve egy esetleges általános besszhangulat kedvezőtlen hatásának.

Ugyancsak baljós jel, hogy a nemzetközi részvénypiacok hangulatát nagymértékben meghatározó Wall Streeten az elmúlt hetekben tetemes árfolyamveszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a papírok tulajdonosai. A New York-i tőzsdeindex, a Dow Jones esésével párhuzamosan a nemzetközi devizapiacokon a dollár erősödése is megtorpant, sőt: a zöldhasú jegyzése 1,89-ről 1,81-ig zuhant a márkával szemben. Az Egyesült Államokban az általános hossz – a magyar piachoz hasonlóan – több éve tart. Az amerikai gazdaság növekedési tartalékai felől ugyan senkinek nincsenek kétségei, mégis: ezekben a napokban valószínűleg jó néhányan eltöprengenek arról, hogy meddig tartható az index – a GDP emelkedését többszörösen felülmúló – szárnyalása…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik