Gazdaság

BRIT KAMATEMELÉS – A City elégedett

A londoni tőzsde rekordokkal üdvözölte, hogy a szigetország jegybankja negyed százalékponttal megemelte az irányadó kamatlábat. A központi bank döntése egyértelműen jelzi, hogy az infláció elleni szigorú fellépésé a prioritás a monetáris politikában.

Három hónapja kapott szabad kezet a Bank of England a kamatfegyver használatára, s azóta négy alkalommal élt a lehetőséggel – utoljára az elmúlt hét közepén, amikor negyed százalékponttal, 7 százalékra emelte az irányadó kamatlábat. Eddie George bankvezér módszereit ipari körökből egyre többen vitatják, mondván: a hitelek drágulása rontja a vállalatok exportlehetőségeit és káros hatással lehet a munkaerőpiacra is. A londoni tőzsdei folyamatok egyelőre ellentmondanak ennek. A kamatemelés hírére történelmi, 5000 pont feletti rekordszintre emelkedett a Cityben forgó száz legfontosabb részvény árfolyamát követő FT-SE 100 index. Ugyanakkor – látszólag paradox módon – a font utóbbi időben tapasztalt árfolyam-emelkedése megtört: a brit valuta árfolyama 3 márka alá esett vissza. Az ok a jegybanki kommentárokban keresendő, amelyek szerint a jelenleg elért kamatszint már pontosan megfelel az inflációs célnak; azaz a közeli jövőben várhatóan érintetlenül maradnak a kamatlábak Nagy-Britanniában.

A kamatszigorítás a túlfűtöttség veszélyének jegyeit magán viselő brit gazdaság megfelelő pályára állítását, ezen belül az évi 2,5 százalékos inflációs ráta biztosítását szolgálja – magyarázta a jegybanktanács a döntést. (Az inflációs ráta jelenleg 2,7 százalékos.)

A Morgan Stanley ezt megelőzően közzétett elemzése szerint a GDP ez évi növekedése – a tavalyi 2,4 százalék után – 3,5 százalékra tehető. A fogyasztási hitelek 1988 óta nem látott mértékben bővültek: a júniusi adat 18,3 százalékos éves gyarapodást vetített előre. Az ipari termelés, valamint a megrendelések lendülete is túllépi a kívánatos mértéket – vélekedtek a szakértők, egyúttal sokallva a bérekre nehezedő nyomást.

Ami a túl erős font okozta aggodalmakat illeti, azokat az export, illetve a hazai fogyasztás alakulása csak részben támasztotta alá. A brit iparszövetség statisztikái alapján úgy látszik, hogy a belső igények ellensúlyozzák a mérsékelt exportvisszaesést. Az Egyesült Királyság kereskedelmi mérlegének deficitje 508 millió font volt májusban, és egyelőre nincs nyoma nagyobb kilengésnek.

A londoni City egyáltalán nem nyugtalankodik. A Footsie a kamatemelés másnapján 5086,30 pontos rekordmagasságig emelkedett, és a múlt hét utolsó munkanapján is csak kisebb korrekció következett: az index 5031,3 ponton zárta a hetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik