Gazdaság

BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE – Ennyi volt?

Hétfőn hozzávetőleg hat százalékkal csökkent a Budapesti Értéktőzsde indexének (BUX) értéke. A mérték alapján akár drámaiként is aposztrofálható áresés mögött részben az áremelkedéseket követő szükséges korrekció húzódik meg. Másrészt viszont - a nemzetközi piacokkal összhangban - egy tartósabb részvénypiaci konszolidáció első körvonalai látszanak kibontakozni.

Szerdán a BUX még történelmi rekordmagasságban, 8483,79 ponton zárt és másnap – az euforikus hangulat folytatásaként – a nyitás követően a 8630 pontot is megközelítette az index értéke. Összességében viszont már csütörtökön is enyhe árcsökkenés jellemezte a tőzsde részvényszekcióját. A markánsabb kiigazítás előszeleként pénteken tovább mérséklődtek az árak. Arra a kérdésre, hogy csak átmeneti megtorpanásról, vagy egy esetleg tartósabb korrekcióról van-e szó, már péntek délután megkaphatták a választ az érdekeltek.

Az amerikai gazdaságról hónapról hónapra megjelenő kedvező makrogazdasági hírek előszeretettel terelték a befektetők figyelmét a dollár felé a devizapiacokon. Az élénk érdeklődés következtében csupán az utóbbi néhány nap alatt is több százalékpontot erősödött a dollár a márkával szemben, és a nyolcéves csúcsot jelentő 1,89 fölé kúszott a zöldhasú jegyzése. Az erősödő dollár viszont még vonzóbbá tette az amerikai részvénypiacot, ami újabb rekordokkal kényeztette el a befektetőket. Az elemzők pedig már az 1,90-es álomhatár átlépéséről beszéltek. Mivel a várt újabb árfolyamcsúcs elmaradt, a technikai elemzők eladási megbízásai kerültek előtérbe, s ez a dollár márkaárfolyamának zuhanását okozta. A világ összes részvénypiacára hatást gyakorló New York-i Wall Streeten péntek délután bekövetkezett az, amitől már egyre többen féltek: a töretlen vásárlási kedv megtorpant a parketten, és – a dollár nemzetközi piacokon bekövetkezett pozícióvesztésével párhuzamosan – a külföldi befektetők nyereségrealizálási kínálata százalékpontokban mérhető áresést idézet elő.

Az amerikai részvénypiac, illetve a dollár márkaárfolyamának bűvkörébe tartozó Budapesti Értéktőzsde sem tudta magát semlegesíteni a múlt pénteki események alól. Szinte az összes részvény árfolyama lefelé mozdult el. A Mol papírjainak 15 százalékot megközelítő áresésében nem csekély szerepet játszott az a tény, hogy e részvény a közelmúltban a spekulánsok egyik legkedveltebb célpontjává vált. A tetemes napi forgalom biztonságot adott arra, hogy szükség esetén könnyedén likvidálhassák a tulajdonukban lévő papírokat, az árfolyam dinamikus növekedése pedig elfeledtette velük az áreséssel együttjáró kockázatot. Ez is nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt hónapok során mind többen vásároljanak az olajrészvényekből, a különböző hitelintézeteknél elérhető lombardkölcsönök terhére. A hitelre történő vásárlással viszont az árfolyam-érzékenységük is számottevően megnő ezeknek a befektetőknek, mivel 10-15 százalékos áresés eladási pánikot indíthat el. A hirtelen nagy tételben piacra zúduló kínálat pedig az indokoltnál jóval nagyobb mértékű áresést idézhet elő. A hitelből vásárlók – a Mol részvényeihez hasonlóan – a TVK papírjait is favorizálták. Ennek tudható be, hogy a múlt csütörtökön kezdődő korrekció során ennek a két papírnak az indexértékét jóval meghaladó mértékben csökkentek a jegyzései.

A hét elején 1,85 fölött stabilizálódott a dollár márkaárfolyama. A Wall Street hőmérője, a Dow Jones is csak átmenetileg esett a lélektaninak számító 8000 pont alá. A magyar piacra is kedvező hatással lévő hírek ellenére a részvénypiaci szakértők felhívják a befektetők figyelmét, hogy az amerikai gazdaság növekedési üteme fokozatosan mérséklődik; a részvénypiac elérte azt az árszintet, ami után fundamentálisan már nem támasztható alá egy további látványos felfelé ívelés. Nem kizárt, hogy – a felpörgetett gazdaságban szokásos növekvő fogyasztás visszafogása érdekében – az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a következő nyíltpiaci bizottsági ülésén megemeli a vezető dollárkamatokat. A gazdaság teljesítményének mérséklődése ellenére a fogyasztás a korábbi időszakban megszokott ütemben növekedhet, ami megfelelő árualap hiányában az inflációt serkentheti. A dollárkamatok megemelése pedig további erőteljes áresést idézhet elő a nemzetközi, és ezáltal a hazai részvénypiacon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik