Gazdaság

IMATION HUNGARIA – A film vége

A világ egyik legnagyobb, folyamatos innovációs tevékenységet folytató multinacionális vállalkozása, a 3M a leggyorsabb technológiai fejlesztést igénylő üzletágainak átadásával hozta létre 1996-ban az Imation Co.-t, mely még ugyanabban az évben megalapította magyarországi leányvállalatát is.

A mintegy 2,3 milliárd dollár éves forgalmat lebonyolító Imation Co., mely 1996 júliusában vált ki az alapvetően vegyipari alapokon álló Minnesota Mining & Manufacturing (3M) Co.-ból, tavaly szeptemberben létrehozta itteni leányvállalatát. Az Imation céghez azok a 3M-üzletágak kerültek, amelyek esetében a leggyorsabb a technológiai fejlődés. Ezek közé olyan termékcsoportok tartoznak, mint a számítógépes adathordozók. A nyomdai képalkotási rendszerek, a röntgen-diagnosztikai berendezések, valamint a különböző filmek. Az említett üzletágakban a berendezések gyors elavulása miatt a 3M által előállított termékekénél kisebb jövedelmezőség érhető el. Az Imation Co. – mely világszerte mintegy 10 ezer munkatárssal dolgozik – ennek ellenére a kiválást követően még öt esztendőn át használhatja a 3M logót. Az új cég innovációs tevékenységének egyik legfontosabb gyümölcse a hazánkban az idén ősszel bemutatott LS-120-as SuperDisk, mely 120 megabájtnyi információt képes tárolni (szemben a hagyományos floppyk 1,44 megabájtos kapacitásával).

A röntgen-diagnosztikában a cég szakértői szerint a jelen a száraz lézerfilmé, melynek előhívásához nincs szükség környezet- és egészség-károsító vegyszerekre. A jövőben viszont magára a filmre sem lesz szükség, mivel az információk közvetlenül egy digitális adathordozóra kerülnek majd. Ami mellesleg jó példa a különböző termékcsoportokban lezajló technológiai fejlődés összekapcsolásában rejlő lehetőségek kiaknázására is.

Az Imation Hungaria összesített forgalma tavaly – a szeptembertől decemberig eltelt négy hónapban – meghaladta a 400 millió forintot, az idén pedig várhatóan eléri ennek a háromszorosát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik