Gazdaság

ÚJ ÁSZ-ELNÖK – Vissza a revizori székbe

Kovács Árpádot, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. elnökét választotta kedden 273 igen és 37 nem szavazattal a parlament az Állami Számvevőszék (ÁSZ) új elnökévé. A szervezetnek Hagelmayer István lemondása óta több mint egy évig nem volt első számú vezetője.

Korábban két alkalommal tett kísérletet a parlament a számvevők elnökének kiválasztására, ám sem Nyikos László ÁSZ-alelnök, sem Naszvadi György, a Pénzügyminisztérium volt helyettes államtitkára nem kapta meg a titkos szavazás alkalmával az összes képviselő kétharmadának igenlő szavazatát.

Kovács Árpád a privatizációs szervezet elnöki székének elfoglalása előtt a számvevőszék igazgatójaként dolgozott: egyebek mellett éppen a privatizáció ellenőrzése tartozott hozzá. Kovács a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottságának meghallgatásán ellenzéki aggályokra válaszolva elmondta: ha megválasztják, különös gondja lesz arra, hogy az ÁPV Rt. 1997-es privatizációs tevékenységét tőle teljesen függetlenül, elfogulatlanul ellenőrizze az ÁSZ. Ezért a privatizációs szervezettel kapcsolatos vizsgálatok vezetésére az illetékes alelnököt kérné fel, aki az erről készítendő dokumentumokat is aláírná. Ezzel összefüggésben leszögezte: az ÁPV 1997-es tevékenységét értékelő ÁSZ-jelentést majd e két bizottságnak is minősítenie kell. Ha nem tartanák korrektnek, akkor levonná a megfelelő konzekvenciákat.

A jelölt a meghallgatáson kifejtette: a számvevőszék az Országgyűlés és a köz megbízásából végez ellenőrzéseket, ezért mindent el kell követnie annak érdekében, hogy a lehető legkevesebbszer tévedjen. Kovács úgy vélte, hogy az állami vagyon működtetésének ellenőrzését nem lehet elválasztani az államháztartás alrendszereinek vizsgálatától. Így például a társadalombiztosítás gazdálkodását, az önkormányzatok tevékenységét, vagy az állami pénzalapok működését sem lehet a felelősségi körükbe utalt állami vagyon hasznosítástól függetlenül elemezni. Szerinte tovább kell fejleszteni az önkormányzatok revízióját: meghatározott időközönként az összes település teljes gazdálkodást át kell tekinteni. Az elkövetkezendő időszakban új feladatokat is meg kell majd oldaniuk a számvevőknek – ellenőrizniük kell például az uniós csatlakozással vagy a NATO-tagsággal összefüggő pénzügyeket. Kovács Árpád az országgyűlés plénuma előtt december 9-én este tette le a hivatali esküt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik