Gazdaság

ELŐRETEKINTÉSI PROGRAM – Feltáró testület

A munkamódszerek kidolgozásával és a munkacsoportok megalakításával foglalkozott december 3-i ülésén a Technológiai Előretekintési Program (TEP) irányító testülete. A szervezet várhatóan tavasszal kérdőíveket küld a szakembereknek, majd a válaszokat elemezve ajánlásokat tesz az ezredforduló után követhető stratégiára.

Ez év nyarán, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság kezdeményezésére alakult meg a TEP programirodája. Célja az, hogy – a tudomány, a vállalati szféra és az államigazgatás szereplőivel együttműködve – megpróbálja felvázolni a technika várható fejlődési irányait, a kutatás-fejlesztés, a gazdaság és az infrastruktúra erős és gyenge pontjait, piaci helyzetét és lehetőségeit. A szervezet irányító testületének őszi megalakulása után létrejött egy tárcaközi bizottság is az ügyben.

A program első körben a következő 10-15 évben várható társadalmi, gazdasági, környezeti és piaci folyamatokkal foglalkozik. Másodjára azt vizsgálják, milyen hatást gyakorolnak ezek a kutatás-fejlesztésre. Harmadik lépcsőben arra keresik a választ, miként lehet a jólét növelése és az életminőség javítása érdekében minél hatékonyabban felhasználni az állami forrásokat. S végül a TEP információkat gyűjt arról, hogy a tudomány, a gazdaság és a társadalom hierarchiájában különböző helyeket elfoglalók miként gondolkodnak a szabályozórendszerről, az oktatási- és szakképzési szisztémáról, és más (a műszaki-technikai, illetve a piaci lehetőségeket befolyásoló) tényezőkről. Havas Attila programigazgató bízik abban, hogy a kétéves munka a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködésre, közös stratégiai gondolkodásra serkenti a kutatás, az üzleti világ és az államapparátus szereplőit. Ez egyaránt jótékony hatással lehet a társadalmi és gazdasági folyamatokra, a versenyképességre, az uniós csatlakozásra.

Az egyenletes fejlődéshez nélkülözhetetlen a világos nemzeti technológiai jövőkép, az általános fejlődést meghatározó egyes technológiai kultúrák bevezetéséhez pedig elengedhetetlen egy bizonyos kritikus tömeg – véli Kőhalmi Zsolt, a Nemzetközi Technológiai Intézet (NETI) igazgatója. Szerinte az elmúlt években egyik fenti kritérium sem teljesült. A rövid távú szemlélet és a szűk körű érdekek uralmát távlatos gondolkodásnak kell felváltania, amely csak az alapvető kérdésekben kikristályosodott nemzeti konszenzus alapján képzelhető el. Az előretekintési program épp ezeket a célokat tűzi maga elé, és támpontot adhat a fejlesztési prioritások kijelöléséhez – állítja a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik