Gazdaság

HITELGARANCIA RT. – Fedező pozíció

A jövő évi költségvetési törvényben az Országgyűlés 55 milliárd forintra növelte a Hitelgarancia (Hg) Rt. által nyújtható garanciakeretet. E változás 1998-ban 25-30 milliárd forintnyi új készfizető kezesség vállalását, s ehhez kapcsolódóan közel 60 milliárd forintnyi kis- és középvállalkozói bankhitel kihelyezését teszi lehetővé.

Öt évvel ezelőtti elindításakor a kis- és középvállalkozások kölcsönhöz segítését tűzte zászlajára a Hg Rt. A kezdeti “hitelszegényes” időszak után a társaság mostanában egyre szélesebb kör számára teremti meg a forrásszerzés lehetőségét. A gazdasági növekedés a megcélzott vállalkozási rétegre is jótékony hatással van; ezt – mintegy hitelezési tükörként – a társaság idei adatai is visszajelzik.

A Hg Rt. idén december elejéig több mint ezer (az előző év azonos időszakát közel 160 százalékkal meghaladó számú) garanciakérelmet fogadott be. A garanciával illetett hitelek mennyisége, illetve a hitelintézetek által igényelt garancia összege – tájékoztatta a Figyelőt Apatini Kornélné vezérigazgató – nagyjából azonos mértékben gyarapodott. Az egy kérelemre jutó átlagos garancia összege 10 százalékkal nőtt, megközelítvén a 20 millió forintot.

A társaság 1997-ben eddig 33,7 milliárd forint hitelhez 20,8 milliárd forintnyi készfizető kezességet vállalt, amely több mint kétszerese az elmúlt évinek. (Augusztus végéig összesen annyi új garanciát vállaltak, mint tavaly összesen.) A társaság jelenleg, a korábbi kötelezettségeivel együtt, összesen 54 milliárd forint hitelhez kapcsolódóan, 30 milliárd forintot meghaladó garanciaállománnyal rendelkezik. Idén még várhatóan 1,5-2,0 milliárd forint kölcsönhöz nyújt majd kézfizető kezességet: ezekről a szerződés aláírás előtt áll. Az ez évi egyezmények megközelítőleg 80 százaléka egyébként 50 fő alatti foglalkoztatottal működő kisvállalkozások, fele pedig 10 fősnél kisebb mikrovállalkozások hiteleihez kapcsolódik. A garanciák háromnegyede társas cégek, nem egészen 10 százaléka magánvállalkozások, 13 százaléka pedig szövetkezetek kihelyezett kölcsöneihez kötődik.

Az öt év alatt vállalt kezességek közül eddig 1,1 milliárd forintot váltottak be (ebből idén 430,6 millió forintot fizettek ki). Az összes beváltás aránya ez idáig a vállalt garanciákhoz viszonyítva 2,7 százalékos. A bennragadt banki követelések gazdáiként megbukott vállalatok azonban immár nem annyira Budapestre és közvetlen környékére, sokkal inkább Pest megye szomszédos területeire koncentrálódnak: Jász-Nagykun-Szolnok megye különösen érintett ebben a tekintetben.

1997-ben az rt. szinte valamennyi banki tulajdonosánál nőtt az igény a garanciavállalás iránt, beleértve a takarékszövetkezeteket is. Idén további négy hitelintézet – az ING Bank, a BNP-Dresdner Bank, a Raiffeisen Unicbank és a Porsche Bank – szerzett részesedést a Hg Rt.-ben, s más bankok is jelezték érdeklődésüket.

A megtámogatott hitelek negyede éven belüli lejáratú, s 46 százaléknyit tesz ki azon kezességvállalások aránya, amelyek a 4-6 éves hitelekhez kötődnek. A garanciák halmazában az élelmiszeripar részesedése meghaladja a 16 százalékot, a mezőgazdasági vállalkozásoké pedig már eléri a 35 százalékot. A kezességvállalások szűk negyede Budapestet vagy Pest megyét érinti; a vidéki régiók között Bács-Kiskun megye vállalkozásai vezetnek, a maguk 13,4 százalékával.

A kis cégek hiányosságai és a bankok üzletpolitikai törekvéseinek összehangolása sok esetben megnehezíti, néha meg is hiúsítja a hitelhez jutást. Egyebek mellett ezen ellentmondást hivatott oldani az idén indított úgynevezett oktatási-, hitel- és garanciaprogram, amelyben a Hg Rt. is részt vesz. Az ennek keretében immár üzletképessé váló, “kiképzett” vállalkozók garancialevelet kaphatnak a társaságtól, lerövidítve ezzel a hitelhez jutás folyamatát. A program megvalósításában oroszlánrész jut a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány helyi központjainak, amelyek számára 1997-re összesen 2 milliárd (egyenként 100 millió forintnyi) garancia igénybevételére van lehetőség. A szeptember közepén kötött megállapodást novemberben egy hasonló, újabb program követte a magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, amelynek keretében a megyei kamarák 1998-tól saját garanciaalapokat is létrehoznak a Hg Rt. konstrukciója mögé.

A társaság által kínált másik új lehetőség az ősszel indult agrárfinanszírozási hitelcsomaghoz illeszkedik, mezőgazdasági tőkepótló hitelekhez járuló garanciaként. A kormányzati támogatásokkal is megspékelt megoldással kapcsolatban – amely elsősorban az agrárszektor kisvállalkozásait célozza meg – a bankok eddig 9,5 milliárd forint hitelhez kértek garanciát.

Ami az eltelt fél évtized súlyponteltolódásait illeti, a kezdeti időszak garanciavállalásai majdnem teljes egészében kölcsönöket – azon belül fejlesztési hiteleket – egészítettek ki; ezekhez társultak 1993-94-ben az E-hitelekhez kapcsolódó kezességvállalások. Az ezt követő két esztendő hitelezési szerkezete már elsősorban úgy alakult a bankoknál, ahogyan a hitelintézeti szektor reagált a stabilizációs intézkedésekre. Például akként, hogy a biztonságosabb, rövid lejáratú kihelyezések aránya eltolódott a hosszabb futamidejű hitelek rovására. Az idei év pedig már megint egészen más jeleket mutat: megélénkült a hitelezési tevékenység a bankszektoron belül, amelyből a Hg Rt. is kivette a részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik