Gazdaság

A RADIÁTOR TERMÉKCSALÁD ÚJ TAGJA: A LUX-N – Panelradiátor-fejlesztés

A Dunaferr vállalatcsoport új panelradiátor üzemét november végén adta át Fazakas Szabolcs ipari miniszter, hangsúlyozván: külön öröm számára, hogy egy magyar tőkebefektetés eredményeként elkészült termelő üzemet avathat fel. A beruházás egyébként 2,5 milliárd forintba került; a szakemberek négy-öt éves megtérüléssel számolnak.

A Dunaferr társaságcsoport 1968 óta gyárt saját acéllemezből készült radiátorokat. A termékcsalád első tagja az igen közkedvelt tagosradiátor volt, amelyből ez idáig 28 millió négyzetméter készült el. A nagy lakásépítési program során felépített otthonok közül 187 ezer lakásban ez a radiátor adja a meleget. A fűtési szokások változását követve a Dunaferr új üzemrészt létesített az elektromos fűtésű, olajjal töltött radiátortestek gyártására, amelyek 98 százalékát külföldön értékesítik. A Dunaferr Lux elnevezésű panelradiátorokat 1989-ben kezdték gyártani, és mindeddig 8,5 millió négyzetmétert adtak el belőlük. A termék iránti keresletet jól jellemzi, hogy azt 1995 óta folyamatos műszakban állítják elő, mégsem sikerül a piac mennyiségi igényeit kielégíteni. A panelradiátor gyártásához szükséges csatlakozó idomokat már három éve az üzem maga készíti, így nőtt a gyártás biztonsága. Saját termék- és gépfejlesztés előzte meg a fürdőszobai csőradiátorok gyártását 1995-ben. Ebből a termékből eddig 12 ezer négyzetmétert értékesítettek, azt is főként a német piacon.

A vállalatcsoport az elmúlt év derekán, a konkurenciát megelőzve, szinte az utolsó pillanatban döntött a radiátor üzletág fejlesztéséről. A beruházást széles körű bel- és külföldi piackutatás előzte meg, amely feltérképezte a várható fogyasztói igények műszaki, gazdaságossági és mennyiségi jellemzőit. Ezt követően az elmúlt év második felében sor került a technológia kidolgozására, a szükséges gépek meghatározására, valamint a szállítói árajánlatok bekérésére. A beruházás az 1997-es év elején indult a régi tagosradiátor üzem berendezéseinek lebontásával, a meglévő csarnok felújításával, valamint új csarnok építésével – ez összesen 600 millió forintot emésztett fel. A fennmaradó 1,9 milliárd forint a német, svájci, holland és svéd gépek, berendezések bekerülési értéke volt.

A próbaüzem 1997. augusztus 25-e és november 20-a között zajlott, amelynek során több mint 200 ezer négyzetméter radiátort gyártottak le és szállítottak ki. Az új típusú panelradiátorból, amely a Lux-N márkanevet viseli, a tervek szerint 2002-ig összesen 5,4 millió négyzetmétert gyártanak évente, ennek kumulált árbevétele öt év alatt várhatóan meghaladja a 35 milliárd forintot. A tervek szerint a gyártott mennyiség 65 százalékát (mintegy 3,6 millió négyzetmétert) a hazai piacon értékesítik, a fennmaradó 35 százalékot pedig német, román, ukrán, horvát, szlovén, orosz, lett és litván piacokon helyezik el. A fenti mennyiséggel a Dunaferr vállalatcsoport részesedése a hazai piacon a jelenlegi 36 százalékról több mint 50 százalékosra növekszik.

A belföldi értékesítés egyébként több csatornán keresztül történik majd. Egy részét a Dunaferr Centerek adják el nagykereskedőknek; más részét a Dunaferr radiátorok márkakereskedőinél lehet megtalálni; harmadik részük pedig egy újonnan kialakítandó áruházláncon, a Dunaferr Épületgépészeti Áruházakon keresztül jut el a vevőkhöz. Ez utóbbi egyébként teljes körű szolgáltatással várja a megrendelőket, amelybe a fűtési rendszer kialakítására vonatkozó tanácsadástól kezdve a tervezésen keresztül a kivitelezésig minden beletartozik.

A panelradiátorok iránti fokozott keresletre tehát a Dunaferr vállalatcsoport egy új, formatervezett, könnyű és könnyen kezelhető, széles típus- és méretválasztékkal, beépített szeleppel, valamint jobb fajlagos hőteljesítménnyel rendelkező modell kidolgozásával válaszolt. A Lux-N radiátort csúcstechnológiával felszerelt üzemben, számítógépekkel vezérelt gépeken gyártják, amelyek a régiekhez viszonyítva háromszoros teljesítményre képesek. A teljes radiátor ter-mékcsaládra a Dunaferr 10 éves garanciát vállal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik