Gazdaság

IZRAELI LIBERALIZÁCIÓ – Valutareform, fejcserével

Lemondott Dan Méridor izraeli pénzügyminiszter, aki ellenezte Benjamin Netanjahu valutareformra vonatkozó javaslatát, ám a vitában alulmaradt a kormányfővel szemben.

Az izraeli kormány által elfogadott valutareform összesen 28 százalékos, hosszabb távon pedig 30 százalékos árfolyam-ingadozást engedélyez a sékelnek, a jelenlegi 14 százalék helyett. Eddig a sékel plusz-mínusz 7 százalékkal mozdulhatott el az évi 6 százalékos leértékelődést lehetővé tevő középvonalhoz képest.

Az új terv szerint az ingadozási sáv alsó szintje most nem módosul, miközben a felső szint 21 százalékra tolódik ki, és így alakul ki a 28 százalékos ingadozási sáv. Az év végéig a középárfolyamhoz képesti felső határ további 6 százalékponttal emelkedik, míg az alsó (7 százalékról) 4 százalékponttal süllyed. A teljes mozgási sáv az év végére így – összességében további 2 százalékponttal – 30 százalékra bővül.

Az ingadozási sáv kiszélesítése gyakorlatilag a jegybank győzelme, amely eddig hatalmas összegeket volt kénytelen dollárvásárlásra költeni, hogy sávon belül tartsa a sékelt.

A távozó pénzügyminiszter szerint a sávszélesítéstől a gazdasági növekedés lassul, a munkanélküliek száma növekszik. A jegybank szerint viszont nem lesz szükség annyi külföldi valuta vásárlására. Izraelben az elmúlt évben 12,3 százalékkal nőtt a munkanélküliség. Az idei első negyedéves statisztika szerint az aktív lakosság 7,3 százaléka állásnélküli, míg az elmúlt év ugyanezen időszakában 6,3 százalékos volt a ráta. A munkapárti kormány 1992 és 1996 között 11,2 százalékról 7 százalékra szorította le a munkanélküliséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik