Gazdaság

TŐZSDÉN A FRANCE TÉLÉCOM – Rekordok éve

A párizsi és New York-i értéktőzsdére október 20-án vezették be a francia nemzeti távközlési társaság, a France Télécom részvényeit, melyek a várakozásoknak megfelelő áron mutatkoztak be. A cég forgalmát tekintve tavaly a világ negyedik legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója volt.

Franciaországban a postai és távközlési szolgáltatások ellátása hosszú ideig állami monopólium volt, amelyet a Postai és Távközlési Minisztérium irányított. A két tevékenységet 1988-ban különválasztották, majd a France Télécom és a La Poste 1991-től a minisztériumtól független közszolgáltató lett. A távközlési vállalat 1996 végén alakult át számos különleges támogatást élvező nemzeti részvénytársasággá.

A módosított távközlési törvény mélyreható, az uniós követelményeknek megfelelő reformot hozott a francia távközlés területén. Az 1998 elejétől a konkurencia számára megnyíló piacon garantálni kell az univerzális szolgáltatások ellátását, illetve egy, a független szabályozásokat felügyelő szervezet (a l’Autorité de Régulation des Télécommunication) létrehozását. A törvény a France Télécomnak is előír jó néhány kötelező és közszolgáltatást. Az állammal való kapcsolatot és a nagy stratégiai, pénzügyi célokat az 1995 áprilisában aláírt úgynevezett tervszerződésben rögzítették. Az alapvető cél: felkészíteni a céget a jövőre előálló versenyhelyzetre.

A távközlési piac növekedése – különösen a mobiloknál – az idei év első félében jelentős hasznot hozott a France Télécomnak. A konszolidált üzleti forgalom 1997. június 30-án elérte a 76,8 milliárd francia frankot – 2,3 százalékkal haladva meg az előző év hasonló időszakának értékét. A forgalom kétharmadát továbbra is a vezetékes távközlés és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások adják, de a legdinamikusabb a mobil üzletág fejlődése. Míg tavaly június végén a mobilok üzleti forgalomból való részesedése 6,6 százalék volt, ez az idén 9,4 százalékra emelkedett. Az Itineris mobiltelefon előfizetőinek száma 1,3-ról, 1,9 millióra nőtt, a Tatoo személyhívó rendszer használóinak tábora pedig megduplázódott, s meghaladta a 807 ezret. (Az év végéig előbbinél várhatóan 2,5 millióra, utóbbinál pedig egymillióra nő az előfizetők száma.)

A társaság működési eredménye 1997 első felében kismértékben visszaesett, főleg a díjak csökkentése miatt. A csoport nettó eredménye azonban 8,9 milliárd frankra emelkedett, ami 41,3 százalékkal több, mint volt 1996 hasonló időszakában. E jelentős bővülés alapvetően annak az 1,1 milliárd frankos nettó bevételi többletnek köszönhető, amelyhez a Cofira cégben lévő részesedés eladásával jutottak.

A France Télécom szeptember közepén jelentette be új díjtételeit. Ennek alapján októbertől a belföldi távhívások díja 21 százalékkal csökkent, ami várhatóan tovább élénkíti a telefonforgalmat. Ugyancsak pozitív körülmény, hogy a társaság nettó adóssága az 1996. végi 106,6 milliárdról ez év közepére 102,9 milliárd frankra mérséklődött.

A cég több mint félszáz országba exportálja know how-ját. A társaság nemrég nyert jogot az 1800 megahertzes frekvencián működő mobilhálózat kiépítésére Lengyelországban és Dániában, s megkapta az ellenőrzési jogát a Cote d’Ivoire nemzeti üzemeltetőjének, a CI Telcomnak is.

A rohamosan fejlődő telekommunikációs világpiacon, a minél nagyobb részesedés megszerzése érdekében, az utóbbi időszakban számos szövetség vagy fúzió jött létre. A Deutsche Telekommal és az amerikai Sprinttel kötött stratégiai összefogás eredményeként a France Télécom például részt vett a Global One nevű vállalkozás létrehozásában, amely 30 ezer cégnek és utazónak nyújt komplett nemzetközi távközlési szolgáltatásokat. A Global One működésének első éve 803 millió dolláros üzleti forgalmat hozott.

Valószínűleg a távközlési piac jövő évi liberalizálása is hozzájárul ahhoz, hogy – több hónapos tétovázás után – felgyorsult a France Télécom privatizációja. A társaság magánosítása várhatóan 42 milliárd frank bevételt hoz a francia államnak. Októberben az alaptőke 23,2 százalékát ajánlották fel nyilvános értékesítésre. Az eleddig kizárólagos állami tulajdonban lévő vállalat magánosítása során az alkalmazottak 2,3 százalékos részesedéshez jutottak. Magánszemélyek kezébe 10,55, intézményi befektetőkébe 10,35 százalékos részvénycsomag került.

E pénzügyi tranzakciók után a francia távközlési vállalat 1998 második felében hozzálát jelenlegi 25 milliárd frankos alaptőkéjének 10 milliárd frankkal való felemeléséhez. A cég tőzsdére vitele azért jelentős esemény, mert ez lesz az első olyan tőzsdén jegyzett közszolgáltató, melynek szinte kizárólag francia ügyfelei vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik