Gazdaság

MINŐSÉGÜGYI KONFERENCIÁK – Szomorú szimultán

Alapos fejtörést okozhat a hazai minőségügyi szakembereknek az idei minőségi hét, hiszen ezúttal két párhuzamos rendezvénysorozat is lesz. A bőséget a rivális szakmai szervezetek közötti szembenállás okozza.

Nem tudott egymással megállapodni a Magyar Minőség Társaság (MMT) és az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNB), így az idén hatodik alkalommal sorra kerülő minőségi héten két, egymástól függetlenül megszervezett konferencia is zajlik majd egy időben. Az egyiket az eddigi minőségi hetek fő szervezője, az MNT, illetve “A Minőségért” Alapítvány rendezi, a másikat pedig az EOQ MNB.

Az MNT öt éven keresztül volt a hét programjainak fővédnöke, miközben az EOQ MNB segédszervezőként vette ki részét a munkából. Ebben az évben azonban – negyedszázados jubileumára hivatkozva – utóbbi szervezet szerette volna nevével fémjelezni a minőségi hetet. Pákh Miklós, az MNT ügyvezető igazgatója szerint társaságuk nem bírna el ekkora presztízsveszteséget. Ezért nem mentek bele Molnár Pálnak, az EOQ MNB elnökének abba a javaslatába, hogy ezentúl felváltva rendezzék a minőségi hetet. Utóbbi szervezet viszont nem tartotta indokoltnak, hogy ez az esemény örökidőre az MNT privilégiuma legyen, tehát megszervezte a maga jubileumi rendezvényét, melynek időpontja persze egybeesik a riváliséval, hiszen szerte Európában ekkor zajlanak a minőségi hetek.

A két szimpózium programfüzetét átlapozva a témakörök között természetesen jelentősek az átfedések, de az előadókban nagy a különbség. A legszembetűnőbb eltérés az, hogy az EOQ MNB jóval több külföldi előadót vonultat fel vetélytársánál, így e tekintetben vonzóbb lehet a rendezvénye (bár információnk szerint nem minden külhoni szakember tesz eleget a meghívásnak). Azt csak remélni lehet, hogy a felek a jövőben mégis meg tudnak egyezni egymással, noha az egyik vagy másik oldalon sem elkötelezett szakemberektől mind gyakrabban azt hallani azt: a két szervezet és azok vezetői közötti ellentét feloldhatatlannak tűnik. Így a jelenlegi állapot fennmaradása esetén arra sincs sok esély, hogy legalább ne párhuzamos eseményeken derüljön ki: ki tud vonzóbb rendezvényt szervezni a minőségügy iránt érdeklődőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik