Gazdaság

ÚJABB KÖNYVVIZSGÁLÓI FÚZIÓ – Kedvet kaptak

A könyvvizsgálói Big Six két újabb cége, a KPMG és az Ernst & Young is bejelentette fuzionálási szándékát. A világ második és harmadik legnagyobb könyvvizsgáló cége ezáltal piacvezető szerepre tehet szert.

A két neves tanácsadó cég hét- főn bejelentett egyesülése a nemzetközi versenyhatóságok engedélyével válik véglegessé: a döntés jövő év elejére várható. Magyarországon a két cég együttes forgalma belül marad a versenytörvényben szereplő engedélyezési limiten, így itt nincsen akadálya az egyesülésnek.

A fúzió okaként Michael Keveházi, a KPMG Hungária Kft. vezérigazgatója, és Terták Ádám, az Ernst & Young Kft. vezérigazgatója több szempontot jelölt meg. Egyrészt, a multinacionális cégek terjedése bővíti az ügyfélként számon tartott országok körét. A két társaság együtt 151 országban végez könyvvizsgálói tevékenységét. Másrészt, az ügyfelek egyre összetettebb szolgáltatásokat várnak a könyvvizsgálóktól, és ehhez a két cég specialitásai jól kiegészítik egymást.

A fuzionálók világszinten 12 ezer 800 partnerrel végzik majd tevékenységüket, 163 ezer embert foglalkoztatnak, idei együttes árbevételük pedig 18 milliárd dollár lesz (ez 13 százalékkal magasabb a tavalyinál), amivel megelőzik az ugyancsak fúzióra készülő Coopers & Lybrand és Price Waterhouse együttes forgalmát (Figyelő, 1997/ 39. és 41. szám). Hazánkban az egyesült cég 28 partnerrel működik együtt, 600 embert foglalkoztat, idei bruttó árbevételük 4,5 milliárd, a jövőre várt pedig 6,5 milliárd forintot tesz ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik