Gazdaság

AZ EBRD AZ ÁTMENETRŐL – Új veszedelmek

Az átmeneti gazdaságok java része az intézmények megerősítésének fázisába érkezett, amikor is a legnagyobb kihívást a korrupció jelenti számukra - hangsúlyozza az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) legújabb jelentésében.

Új szakaszba értek Közép- és Kelet-Európa, a Baltikum és a FÁK országai – állítja az EBRD az átmeneti gazdaságokat elemző idei tanulmányában. A bank szerint a privatizáció, a liberalizáció és az árak stabilizálása után immár az intézményrendszer megerősítése tornyosul e gazdaságok előtt. Ez pedig – biztat Nick Stern, az EBRD vezető közgazdásza – igen nagy kockázatokat hordoz magában. A térségben legelöl járó országokban manapság az igazi veszélyt a bürokratikus összefonódások, a korrupció jelenti.

Az átmenet kezdete óta mindenesetre az idei év az első, amikor a régió egésze gazdasági növekedést produkál, mégpedig 1,7 százalékosat. Ez jövőre az EBRD jóslata szerint a duplájára nő, miközben a térség GDP-je összességében már most meghaladja az ezer milliárd dollárt. Öt éve még csupán a lengyel gazdaság növekedett, idén viszont már csak hat-hét olyan akad, amelyik nem bővül.

Az EBRD által használt – főként a privatizációt és liberalizációt osztályozó – speciális skálán Magyarország ezúttal messze maga mögött hagyja a térség országait. Hazánk javított tavalyi eredményéhez képest is: idén a bankreform és a kamatliberalizáció is kiérdemelte a legjobb osztályzatot (korábban a privatizációt, a kereskedelmet és devizagazdálkodást értékelték így), de javulás mutatkozott az értékpapírpiac és az árliberalizáció terén is. Mindebben az összehasonlításban a legkevésbé Csehország marad le Magyarország mögött, majd a sorban Lengyelország és Szlovénia következik. A legrosszabb jegyeket Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Fehéroroszország kapta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik