Gazdaság

INFLUENZA-VÉDŐOLTÁSI PÁLYÁZAT – Ráfáztak

A legdrágább ajánlatot fogadta el az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az általa októberben kiírt influenza-védőoltási pályázaton. Az érthetetlenül rövid határidőre meghirdetett tenderen a nagy raktárkészletei miatt az az azonnali szállítást vállaló, hazai gyártó nyert, amelynek létszükséglet ez a megrendelés.

Vihart kavart az a pályázat, amelyet az OEP az influenza elleni védőoltás térítésmentes részének gyártására írt ki. Az intézmény 750 ezer lakos számára teszi lehetővé, hogy térítésmentesen juthasson hozzá a vakcinához; a további igényeket a gyógyszertárakban, az OEP 50 százalékos támogatásával lehet kielégíteni. Bár az influenza-védőoltás szükségességére aligha csak ősszel derült fény, a tendert mégis tíznapos határidőre írták ki, elbírálási szempontként a szállítási gyorsaságot és az árat jelölve meg. A tavaly is győztes cég azonnali szállítást ígért, ám a többiekénél jóval magasabb, 738 forintos árral jelentkezett. A három külföldi versenytárs – a Pasteur Merieux Connaught (PMC) Kft., a SmithKline Beecham (SB) Kft. és a Solvay Pharma Kft. – mindegyike három-négy héten belüli szállítást ígért. A magyar árajánlatnál az SB 10, a másik kettő közel 40 százalékkal kínált alacsonyabbat. A nyertes azonban ismét az Omninvest Kft. lett, amely egyelőre összesen félmillió darab oltást tud leszállítani az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatnak. Egy adag árát ugyan a cég 599 forintra mérsékelte, ám ez a legkedvezőbb ajánlatnál így is 184 forinttal drágább, így 130 millió forintos többletkiadást jelent az OEP-nek.

Az Omninvest Kft. a döntés után megtámadta a külföldi cégeket, mondván: azok vele szemben – erőfölényükkel visszaélve – dömpingárat alkalmaztak, hogy kiszorítsák a kft.-t a piacról. A három konkurens cég vezetői a Figyelőnek nyilatkozva ugyanakkor azt állították, hogy tenderbeli ajánlati árukat egymástól függetlenül hozták meg, céljuk pedig nem a magyar versenytárs ellehetetlenítése volt.

Az Omninvest az Országos Közegészségügyi Intézettől 1995-ben vette át az influenza elleni vakcina gyártását. Jelenleg ez a cég egyetlen terméke, amelyből nagyobb raktárkészlete halmozódott fel. A kft. vezetője nem titkolta el a nyilvánosság elől, hogy az Omninvest a pályázat elvesztése révén tönkrement volna.

A közbeszerzési pályázatok célja azonban – a törvényben rögzített árelőnyön felül – nem az iparvédelem, hanem az állami kiadások mérséklése. E pályázat pedig több sebből is vérzik. Egyrészt, a népjóléti tárca tavalyi tendere nyomán az Omninvest Kft. öt évre elnyerte az ország védőoltással való ellátásának jogát. Mivel azonban ezt jelenleg az OEP intézi, amely intézmény saját költségvetése felett maga rendelkezik, így a szakminisztérium felszólítása ellenére sem vonta vissza a pályáztatást. Másfelől, egy olyan jól előre tervezhető termék, mint az influenza elleni oltás gyors pályáztatása annak kedvez, aki nagy hazai raktárkészletei miatt gyors szállítási határidőt tud vállalni – elfogadtatva ezáltal esetleg a drágább árat. A három külföldi társaság idén februárban felvetette a Közbeszerzési Tanácsnál, hogy legközelebb hosszabb határidővel kellene kiírni a pályázatot, erre azonban úgy tűnik, legfeljebb 1998-ban kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik