Gazdaság

KÖZLEKEDÉSI FEJLESZTÉSEK – Útpénz

A Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) nem teljesen ért egyet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azon előrejelzésével, miszerint a harmadik negyedévben

a nemzetgazdasági ágak közül jelentős mértékben, 45 százalékkal bővült a szállítás, raktározás, posta és távközlési ágazat beruházása. A statisztikai hivatal ezt elsősorban a közlekedési beruházások bővülésére alapozza, ám a KHVM-hez tartozó vállalati kör adatai ezt nem támasztják alá.

Folyó áron számolva 71,2 milliárd forintot tett ki a költségvetésből és a saját forrásból üzembe helyezett beruházások összege a közlekedési ágazatban 1996-ban – derül ki a KHVM adataiból (lásd a grafikont). A pénz egyharmadát a vasúti, szűk 30 százalékát a közúti szállítás fejlesztésére, további egyharmadát pedig a vasutak és a közutak üzemeltetése költötték. Két évvel ezelőtt elsősorban a közúti szállítást, az autópályákat és a budapesti körgyűrűt fejlesztették. A légi közlekedésben nagyobb összegű beruházás legutóbb 1993-ban történt, amikor 14 milliárd forintért repülőgépeket vásárolt a Malév.

Az invesztíciókban jelentős szerepet játszó MÁV Rt. a fejlesztésre szánt pénz döntő részét a leromlott pályák javítására és a járművek amortizációs folyamatának fékezésére fordítja – tudtuk meg Mangel János fejlesztési és beruházási főosztályvezetőtől. A társaság tavaly összesen 33 milliárd forintot költött beruházásra; ennek 51 százaléka a költségvetésből származott. Az idén a MÁV 38 milliárdot fordít fejlesztésekre, szintén fele részben központi pénzekből. Az összeg egy további részét hitelből teremtik elő: 1996-ban 3,4 milliárd, az idén pedig 9,4 milliárd forint kölcsönt vesznek fel. Tavaly a MÁV 2,3 milliárd forint egyéb forrással is rendelkezett (ezt a cél- és államközi egyezményeken alapuló támogatásként kapta), s emellett rendelkezésére állt még 10,4 milliárd forintnyi saját forrása is. Az idén azonban csak összesen 11,7 milliárd forint ilyen jellegű pénzzel számolhatnak.

A KSH adatai alapján 1996-ban 173,9 milliárdot fordítottak a KHVM alá tartozó gazdasági ágak fejlesztésére, s a hivatal számításai szerint 1997 első három negyedévében ezt az összeget már 6 milliárddal meghaladták. A szaktárca szerint azonban ezt a kalkulációt nem igazán támasztják alá sem a minisztérium vállalatainak tervei, sem az 1997-es költségvetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik