Gazdaság

MAGYARORSZÁG AZ INMARSATBAN – Műholdas tolvajkeresés

Lapunk megjelenésével egy időben írják alá Londonban az Inmarsat és a magyar kormány képviselői azt a megállapodást, amellyel hazánk a nemzetközi mobil űrtávközlési szervezet 81. tagjává válik.

Műhold beiktatásával megkönnyíteni a tengerjáró hajók szárazfölddel való kapcsolattartását – ez volt az eredeti célja az 1979-ben néhány ország által létrehozott szervezetnek. Az Inmarsat fő profilja ma már a műholdas adatátvitel, illetve telefonkapcsolat megteremtése. A legújabb szolgáltatások közé tartozik például, hogy hitelkártyával már repülőgépről is lehet telefonálni, s most fejlesztik ki azt a rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a földi irányítóközpontok az óceánok fölött átrepülő gépeket a műhold segítségével könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban tudják irányítani.

Hazánknak a tagság azért előnyös, mert így a magyar kormány képviselői is beleszólhatnak a szervezet döntéshozatalába, illetve a hazai szabályozás könnyebben és gyorsabban tud alkalmazkodni a nemzetközi előírásokhoz. Itthon egyébként a Guards Kft. az Inmarsat szolgáltatója, 1996 óta. Mint Breitner Gábor üzletágvezető elmondta: ahhoz, hogy a műhold és a nyilvános hálózat között létrejöhessen a kapcsolat, szükség van egy földi állomásra. Itt nincs ilyen központ, ezért a cég a holland posta földi állomását használja a kapcsolat megteremtésére. Ily módon többféle szolgáltatást lehet igénybe venni. Az egyik a műholdas járműkövetés; ezt például a Hungarocamion alkalmazza, de erre a kisebb szállítmányozók részéről is egyre nagyobb az igény. A cégek szeretik tudni, hogy épp hol tart az áruval a kamion – így az egész üzletmenet kiszámíthatóbbá válik. Ezen üzletágnál Breitner Gábor komoly felfutásra számít, már csak azért is, mert ezzel a lehetőséggel az autókölcsönzők, sőt a magánszemélyek is élhetnek, ily módon is megpróbálván védekezni az autólopások ellen. (A tervek szerint az ORFK hamarosan felszereli azt a számítógépes központot, amellyel a megfelelő berendezéssel ellátott kocsikat követni lehet.)

A másik szolgáltatás a műholdas telefon. Ezt azon cégek – például a Mol – veszik igénybe, amelyeknek az alkalmazottai gyakran utaznak olyan országokba, ahol a mobiltelefon-rendszerek nem működnek. Tavaly egy ilyen speciális telefonkészülék még több mint kétmillió forintba került; ma már egymillió alatt van az ára, a legolcsóbb percdíj pedig 2 dollár 40 cent – bárhonnan bárhová.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik