Közélet

Halálos vonzódás – sok emberrel végez villámcsapás

A villámszezon Magyarországon májustól augusztus végéig tart. Előfordul, hogy egy szezonban negyven embert is villámcsapás ér.

Miért vonzódnak az emberhez?

A villám a legkisebb ellenállású utat keresi, ezért az élő szervezetek magas víztartalmuk, alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Az emberi testet érő közvetlen villámcsapás élettani hatása a nagyfeszültség okozta sérülésekhez hasonlít. A villámáram a belépési és a kilépési ponton égési sérüléseket okozhat, az ereken és a perifériás idegrendszeren átáramolva pedig tönkreteheti a mozgást irányító és az érzeteket továbbító idegkötegeket. Emiatt még a kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet. Abban az esetben van esély a túlélésre, ha az áram a testfelszínen folyt keresztül, de ilyenkor is felléphet bénulás, amnézia, görcsök, égés vagy szívkárosodás. Egy tavalyi balesetről itt olvashat.

A közelben állók is életveszélyben vannak

A villám árama a földet érés helyétől minden irányban szétterjed a talajban. A villámcsapás talppontjától számított nagyjából háromméteres körzet veszélyzónának minősül. A villám által keltett elektromágneses erőtér szívritmuszavarokat okozhat. Akit villámcsapás ért, azt 24 órás megfigyelésre kórházba kell szállítani még akkor is, ha látszólag nem is történt komolyabb sérülés.

Védekezzünk!

A villámcsapás természeti jelenség, megelőzni ugyan nem tudjuk, de hatékonyan védekezhetünk ellene. Nem minden villámcsapás okoz tüzet, de igen gyakori, hogy az épület elektromos hálózata, a hálózatra kapcsolt elektromos készülékek, berendezések károsodnak. A villámok ellen villámhárítóval lehet védekezni. Ez biztosítja, hogy ne keletkezhessen tűz az épületben, és az embereket ne érje áramütés. Az úgynevezett túlfeszültségvédelmi rendszerrel pedig az elektromos berendezéseinket védhetjük meg.

2011-ben hat, tavaly két nagy tüzet okoztak a villámok. Idén is volt már egy ilyen tűz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik