Gazdaság

BOEING-MCDONNEL DOUGLAS-FÚZIÓ – Brüsszeli áldás

Az Európai Bizottság elvileg beleegyezett a Boeing és a McDonnel-Douglas amerikai repülőgépgyártó vállalatok összeolvadásába. Ezzel elhárult a veszélye egy esetleges kereskedelmi háborúnak az Európai Unió és az Egyesült Államok között.

Jelentős engedményeket tett a Boeing a fúzió előtti utolsó pillanatban, amelyek révén az egyetlen európai riválisnak, az Airbusnak reménye lehet a tisztességes versenyre. Az egyezményt még az EU-tagországok magas rangú képviselőiből álló konzultatív bizottságnak is jóvá kell hagynia.

A Boeing az utolsó pillanatban hivatalosan bejelentette, hogy hajlandó lemondani három nagy amerikai légitársaságnál 20 évre szerzett exkluzív árusítási jogáról, méltányos áron a versenytársak rendelkezésére bocsátja licenszeit és szabadalmait. Másrészről – például a polgári repülőgépgyártásban továbbra is szétválasztva az összeolvadó két cég tevékenységét – nem él vissza domináns piaci helyzetével. Ezzel az amerikai gyár elhárította a tisztességes verseny útjából azokat az akadályokat, amelyeket az EU kifogásolt.

Az amerikai cég seattlei közleményében azonnal üdvözölte a bizottsági fogadtatást. A Boeing elnökhelyettese rámutatott, hogy az összeolvadást katonai megfontolások indokolták, és a cég mindent megtesz a verseny tisztasága érdekében. Így biztosítékokat adtak az EU-nak arra is, hogy a McDonnel-Douglas védelmi iparágából származó nyereséget nem irányítják át a Boeing polgári üzletágába.

A két cégnek összesen 200 ezernél több alkalmazottja van. Üzleti forgalmuk tavaly 36,5 milliárd dollárra rúgott, adózás előtti nyereségük meghaladta a 2,5 milliárd dollárt. Az összeolvadással 15 milliárd dollárnyi részvény cserél gazdát. A házasság nyomán a világ repülőgép-állományának 84 százaléka tartozik majd az új céghez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik