Gazdaság

KONZUMBANK-CORVINBANK FÚZIÓ – Sietős összeborulás

Rekordidő alatt, legkésőbb szeptember végéig olvad be a Corvinbank a Konzumbankba - határoztak a két hitelintézet múlt heti közgyűlésén a tulajdonosok. Az év végére 38-40 milliárd forintos mérlegfőösszeget tervező céget a többségi tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) körüli holding kereskedelmi banki "lábának" szánják.

Sorozatos viták tárgya volt az elmúlt hónapokban, hogy mi legyen az MFB tulajdonában álló két hitelintézet sorsa. A Konzumbanknak ugyanis – a májusi éves rendes közgyűlésen elfogadott üzleti tervnek megfelelően – idén feszített ütemű növekedést irányoztak elő a tulajdonosok, amelynek során a mérlegfőösszegét a tavaly év végi 27,6 milliárdról legalább 40-50 milliárd forintra kell növelnie. Ehhez azonban legalább egymilliárd forintos tőkeemelésre lett volna szükség. Korábban felmerült (Figyelő, 1997/13. szám), hogy a Konzumbanknak is külföldi szakmai befektetőt keresnek, ám az MFB igazgatósága június elején amellett tette le a voksot, hogy a bankba olvadjon be a tőkével megfelelően ellátott, ám jövedelmező üzletekben szűkölködő Corvinbank. Ezt a javaslatot hagyták jóvá egyhangúlag a múlt heti rendkívüli közgyűlés résztvevői.

A döntés értelmében a két hitelintézet egyesülését kimondó közgyűlésre szeptember 30-án kerül sor, az új cég pedig Konzumbank néven működik tovább. A cél egy olyan középbank létrehozása, amely erős pozíciókkal bír a kis- és közepes vállalkozások finanszírozásában, illetve a lakossági forrásgyűjtés területén. Az egyesített bank mérleg szerinti eredménye a tervek szerint ez év végén nulla körül alakul, a saját tőke pedig eléri majd az 5 milliárd forintot. A jövő év végére 60-80 milliárd forintos mérlegfőösszeget terveznek. A Corvinbank néhány tevékenységi köre (alapkezelés, befektetési üzletág) átkerül az MFB-hez. A beolvadó hitelintézet jelenlegi munkatársainak csak két ötödét foglalkoztatják tovább.

A Konzumbank növekedése egyébként az év első hat hónapjában elmaradt a tervezettől: a mérlegfőösszege 30 milliárd forint körül alakult, adózás utáni nyeresége pedig 110-130 millió forint volt. A Corvinbank mérlegfőösszege június végén 10-11 milliárd forintot tett ki. Mivel a bank az üzleti tevékenységét már az összeolvadásra készíti elő, az egyesülésig ez az összeg várhatóan némiképp csökkeni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik